|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Modificări fiscale valabile din luna iulie 2015 |
Vă prezentăm unele dintre cele mai importante modificări fiscale care vor intra în vigoare în luna iulie 2015.
1. Certificatul de atestare fiscală se transmite şi online
De la 1 iulie, alături de documentele care se transmit online, şi certificatul de atestare fiscală şi deciziile referitoare la obligaţiile de plată accesorii se vor putea transmite prin Spaţiul privat al contribuabilului.
De la data amintită se vor transmite prin intermediul Spaţiului Privat Virtual al contribuabilului şi "Certificatul de atestare fiscală" şi "Deciziile referitoare la obligaţiile de plată accesorii", pe lângă cele peste 15 documente care se transmit deja online.
2. Noi scutiri pentru cei care investesc în IMM-uri (Legea Business Angels)
Prin Legea 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali - business angels, s-au stabilit o serie de facilităţi fiscale ce se vor acordă investitorilor individuali - business angels, începând cu data de 17 iulie 2015.
Investitori individuali-business angels sunt persoane fizice ce dobândesc părţi sociale prin investiţii în microîntreprinderi şi întreprinderi mici, astfel cum sunt definite de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii care întrunesc cumulativ condiţiile legale.
3. Se modifică procedura de înregistrare a firmelor şi a PFA-urilor
Începând cu data de 7 iulie 2017, firmele şi persoanele fizice autorizate (PFA) din România vor beneficia, pe lângă actualele Cod unic de intregistrare (CUI) şi Cod de identificare fiscală (CIF), de un nou cod de înregistrare, acesta fiind un Identificator unic la nivel european (EUID).
Prin EUID, orice firmă din România şi din celelalte statele ale UE va fi înregistrată la nivel european, urmând ca datele lor din Registrele comerţului vor fi interconectate prin punctele de acces de interconectare ale registrelor comerţului, la nivelul Uniunii Europene.
Datele vor fi disponibile pe site-ul UE E-Justiţie, iar noul EUID va cuprinde elementul de identificare a firmei că fiind din România, elementul de identificare al registrului naţional în Uniunea Europeană şi numărul firmei/PFA din Registrul Comerţului.
Noul cod european EUID va fi înscris pe certificatul de înregistrare al firmei / PFA la Registrul Comerţului. Mai multe informaţii privind noile reguli aflaţi aici.
4. Se majorează salariul minim şi tariful zilierilor
Conform HG 1091/2014 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu data de 1 iulie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentând 6,225 lei/oră. Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţara garantat în plată.
Modificarea salariului de bază minim brut pe ţară determină o serie de modificări în calculul veniturilor salariale.
În cazul salariaţilor care beneficiază de salariul de bază minim brut pe ţară, se va modifica cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor şi adaosurile al căror calcul se raportează la salariul de bază. De exemplu, odată cu modificarea salariului de bază minim brut pe ţara se modifică şi cuantumul sporului pentru munca prestată în timpul nopţii întrucât acest spor reprezintă 25% din salariul de bază.
Tariful zilierilor se va majora de la 5,7 lei pe oră la 6,1 lei/oră.
Mai multe informaţii privind creşterea salariului minim de la 1 iulie puteţi citi aici.
Nu uitaţi să operaţi în Revisal majorarea salariului minim, detalii aici.
5. Se majorează suma minimă de plată la CASS pentru veniturile din dobânzi, chirii sau dividende
Tot de la 1 iulie 2015, se majorează la 57,75 de lei suma minimă de plată la CASS pentru persoanele care obţin venituri numai din dobânzi, chirii sau dividende.
Mai multe informaţii despre impozitarea veniturilor din dividende în 2015 puteţi citi aici.
Data publicării: 25.06.2015 (6.807 vizualizări)
|
|
|