Întrebare: Am citit în presă că firma de transport aerian Blue Air a intrat în procedură de concordat preventiv. Ce este aceasta?
Răspuns: Conform Legii nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, concordatul preventiv este un contract încheiat între debitorul în dificultate financiară, pe de o parte, și creditorii care dețin cel puțin 75% din valoarea creanțelor acceptate și necontestate, pe de altă parte, omologat de judecătorul-sindic, contract prin care debitorul propune un plan de redresare și de realizare a creanțelor acestor creditori, iar creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de depășire a dificultății în care se află.
Concordatul preventiv este o procedură care încearcă să evite insolvența debitorului, printr-o reeșalonare a datoriilor.
Conform art.16 din Legea nr.85/2014, poate recurge la concordatul preventiv orice debitor în dificultate financiară cu excepția cazurilor în care în cei 3 ani anteriori ofertei de concordat preventiv debitorul a mai beneficiat de un concordat preventiv care a eșuat, debitorul și/sau acționarii/asociații/asociații comanditari care dețin controlul debitorului sau administratorii/directorii acestuia au fost condamnați definitiv pentru săvârșirea unor tipuri infracțiuni în ultimii 5 ani anterior deschiderii procedurii de concordat preventiv sau dacă s-a dispus suportarea unei părți a pasivului debitorului de către membrii organelor de conducere și/sau supraveghere ale debitorului.
Procedura este detaliată de art.16-37 din Legea nr.85/2014.
Răspuns valabil la data de 14.07.2020 (3.858 vizualizări)
|