Întrebare: Este rezerva legală deductibilă la microîntreprinderi? Care sunt înregistrările contabile?
Răspuns: În rândurile următoare, stabilim dacă la o societate plătitoare de impozit pe microntreprindere se constituie rezerva legală, precum şi care e modul de calcul.
Abordarea rezervei legale pentru o societate se poate face din 2 perspective:
- din perspectivă fiscală, rezerva legală este o sumă deductibilă la calculul impozitului pe profit, conform art. 22 din Codul fiscal; această situaţie nu este aplicabilă unei microîntreprinderi, deoarece nu plăteşte impozit pe profit;
- din perspectivă contabilă, constituirea fondului reprezentând rezerva legală este obligatorie şi pentru microîntreprinderi, conform art. 183 din Legea 31/1990 privind societăţile.
Neconstituirea rezervei legale este considerată infracţiune de art. 272 pct.6 din Legea 31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificări.
Constituirea rezervei legale se efectuează la data de 31 decembrie a exerciţiului financiar, se efectuează înregistrarea contabilă:
129 "Repartizarea profitului" = 1061 "Rezerve legale"
La data de 01 ianuarie a anului următor se efectuează înregistrarea contabilă:
121"Profit sau pierdere" = 129 "Repartizarea profitului"
Rezerva legală se constituie în procent de 5% din profitul brut al exerciţiului financiar, până când aceasta va atinge 20% din capitalul social.
Pentru microîntreprinderi, deşi problema deductibilităţii rezervei legale nu se pune, este de menţionat faptul că, la calculul impozitului pe dividende, suma constituită rezervă legală nu intră în calcul, deoarece suma respectivă nu are statut de dividende.
Răspuns valabil la data de 05.02.2015 (10.884 vizualizări)
|