Întrebare: Pentru un ONG care funcţionează în conformitate cu OMEF nr.1969/2007 privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, care nu are activitate economică şi care deţine mijloare fixe amortizate integral, dar care se află în folosinţă, se va face reevaluare cu ocazia inventarierii la 31.12.2015, se va da o nouă valoare (este vorba de o licenţă, o maşină, o bibliotecă)? Care e statutul amortizării ca şi cheltuială?
Irena Topîrceanu
Răspuns: Reevaluarea trebuie făcută, indiferent dacă statutul contribuabilului este de persoană juridică fără scop patrimonial.
Diferenţa rezultată dintre valoarea justă şi valoarea contabilă a activului trebuie să fie prezentată ca un plus de valoare sau ca un minus de valoare.
Surplusul din reevaluare trebuie să fie înregistrat:
- în creditul contului 105 „Rezerve din reevaluare”, dacă anterior nu s-a constatat un minus de valoare;
- în contul 7813 „Venituri din ajustări pentru deprecierea imobilizărilor”, dacă anterior s-a constatat un minus de valoare înregistrat în contul 6813 „Cheltuieli de exploatare privind ajustările pentru deprecierea imobilizărilor”, iar eventualul surplus rămas va fi înregistrat în creditul contului 105 „Rezerve din reevaluare”.
Minusul din reevaluare (nu este cazul dv.) va fi înregistrat:
- în contul 6813 „Cheltuieli de exploatare privind ajustările pentru deprecierea imobilizărilor”, dacă anterior nu s-a constatat niciun plus de valoare;
- în debitul contului 105 „Rezerve din reevaluare”, dacă anterior s-a constatat un plus de valoare, iar eventuala diferenţă negativă rămasă va fi înregistrată în contul 6813 „Cheltuieli de exploatare privind ajustările pentru deprecierea imobilizărilor”.
Este important faptul că, de la data reevaluării, valorile juste ale activelor supuse reevaluării devin valori amortizabile, înlocuind costul de achiziţie, costul de producţie sau orice alte valori atribuite înainte acelui activ.
În astfel de cazuri, regulile privind amortizarea vor fi aplicate activului, având în vedere valoarea acestuia stabilită în urma reevaluării. Astfel, amortizarea calculată pentru imobilizările corporale reevaluate trebuie să fie înregistrată în contabilitate începând cu luna următoare celei în care entitatea a efectuat reevaluarea. Aceasta se va determina în funcţie de noua valoare a activului şi de durata de amortizare rămasă.
Răspuns valabil la data de 18.11.2015 (5.417 vizualizări)
|