Întrebare: Suntem o societate de comerţ en gros. Societatea a achiziţionat un ansamblu de imobile, care au fost închiriate către persoane fizice. Încasările se fac în numerar de către patron şi apoi, pe bază de borderou şi dispoziţie de încasare, se face încasarea în casierie, aceste imobile fiind la distanţă de 150 km de punctul de lucru. Este necesară casă de marcat?
Laura Varlam
Răspuns: Conform art.1, alin.(1) din OUG 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările şi completările ulterioare: "Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale."
De asemenea, art.6 din OUG 28/1999 prevede următoarele: "Obligaţia operatorilor economici prevăzuţi la art.1 de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale ia naştere de la data începerii activităţilor comerciale desfăşurate în fiecare locaţie."
În cazul dv., nu este obligatoriu ca firma să deţină mai multe case de marcat pentru fiecare apartament închiriat. Ar fi obligatorie existenţa caselor de marcat pentru imobilele închiriate dacă acestea ar fi declarate ca puncte de lucru ale firmei şi incasarea contravalorii chiriei s-ar face de la aceste puncte de lucru, conform art.6 din OUG 28/1999.
Prin urmare, este suficientă existenţa unei singure case de marcat la sediul social al firmei, cu atribuirea codurilor distincte pentru fiecare imobil închiriat. Având, însă, în vedere distanţa de la sediul firmei la imobilele respective, există varianta de a fi utilizată o casă de marcat mobilă pentru toate imobilele, de asemenea cu atribuirea codurilor distincte pentru fiecare imobil.
Răspuns valabil la data de 02.09.2015 (3.042 vizualizări)
|