Întrebare: O societate înmatriculată în România are în structura asociaţilor: 20% persoană fizică nerezidentă şi 80% persoană juridică nerezidentă. Ambele sunt din Italia. Vor să cesioneze părţile sociale către o persoană juridică din România.
Valoarea actuală a părţilor sociale este de 29.400 lei persoana juridică din Italia şi 7.350 lei persoana fizică din Italia. Părţile sociale se vor cesiona către persoana juridică din România la valoarea de 50.000 lei. Diferenţa de 13.250 lei se va impozita cu 16% şi se va declara în declaraţia 100? Dacă da, la ce rând se va declara în ambele situaţii (persoana juridică nerezidentă şi persoana fizică nerezidentă)?
Există posibilitatea de a nu se impozita în România?
Dacă da, ce documente trebuie să prezinte şi se mai declară ceva în România prin declaraţia 100?
Vă mulţumesc,
Ramona Radu
Răspuns: Cazul cedentului persoană fizică nerezidentă şi cesionarului persoană juridică română
Impozitarea se face conform regulilor fiscale aferente veniturilor din investiţii aplicabile câştigurilor din transferul părţilor sociale.
Obligaţia de calcul, reţinere şi plată a impozitului revine cesionarului, persoană juridică română. Acesta va depune declaraţia 100 privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, cu termen de depunere 25 a lunii următoare realizării câştigului din cesionarea titlurilor de participare.
Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale la registrul comerţului indiferent dacă plată titlurilor respective se face sau nu eşalonat.
Transmiterea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului, operaţiune care nu se poate efectuă fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat.
În situaţia în care persoana fizică nerezidentă prezintă certificatul de rezidenţă fiscală într-un stat cu care România are încheiată convenţie pentru evitarea dublei impuneri, se aplică prevederile acordului respectiv. Există convenţii (de exemplu: Olanda, Anglia) potrivit cărora, câştigurile provenite din înstrăinarea acţiunilor în situaţia data sunt impozabile numai în statul contractant în care este rezident cel care înstrăinează. Astfel, dacă persoana fizică nerezidenta predă reprezentantului fiscal certificatul de rezidenţă fiscală în statul cu care România are încheiată convenţie pentru evitarea dublei impuneri, tranzacţia nu mai este impozabilă în România.
Cazul cedentului persoană juridică nerezidentă şi cesionarului persoană juridică română
Impozitarea se face conform regulilor aplicabile impozitului pe profit.
Obligaţia de calcul, reţinere şi plată a impozitului revine cedentului prin desemnarea unui împuternicit/reprezentant fiscal. Acesta va depune declaraţia 100 privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, cu termen de depunere 25 a lunii următoare realizării profitului din cesionarea titlurilor de participare şi declaraţia 101 privind impozitul pe profit, cu termen de depune data de 25 martie inclusiv a anului următor.
Atunci când nerezidentul, persoană juridică străină, beneficiar al venitului de natura câştigului de capital, prezintă certificatul de rezidenţă fiscală eliberat de autorităţile fiscale ale statului de rezidenţă, veniturile de această natură se impun potrivit prevederilor articolului intitulat “Castiguri de capital” din convenţiile de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu statul de rezidenţă al beneficiarului acestui venit. În situaţia în care convenţia instituie impunerea în statul de rezidenţă al cedentului, acestuia nu îi mai revin obligaţiile declarative menţionate anterior. Totuşi, acesta are obligaţia de a se înregistra la organul fiscal competent, chiar dacă potrivit unor convenţii de evitare a dublei impuneri, dreptul de impunere îl deţine un alt stat.
Răspuns valabil la data de 04.11.2015 (4.892 vizualizări)
|