Răspuns: Contractul de arendă încheiat între persoane juridice va fi impozitat de către beneficiar în funcţie de rezultat. În consecinţă, nu se pune problema impozitul şi contribuţiei pentru asigurări sociale de sănătate.
Dacă, însă, contractul se încheie între un proprietar persoană fizică şi o persoană juridică, se reţin impozit şi taxe sociale la sursă de către arendaş.
În conformitate cu prevederile
art. 62 din Codului fiscal, impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Pe lângă impozitul datorat arendaşii datorează şi CASS prin reţinere la sursă prin aplicarea cotei de contribuţie asupra bazei de calcul. Obligaţiile reprezentând contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate calculate şi reţinute pentru veniturile din arendă, se virează la bugetul de stat de către arendaşi până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut. Arendaşii au obligaţia să completeze şi să depună lunar declaraţia în care declară impozitul pe veniturile din arendă şi contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate calculate şi reţinute precum şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, şi anual, până la 28 februarie a anului următor, declaraţia 205.