Răspuns: În baza dispoziţiilor art. 43 din Codul muncii, delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
Potrivit prevederilor art.42, alin.(2) din acelaşi cod, pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă.
Astfel, delegarea presupune schimbarea unui singur element al contractului individual de muncă, respectiv locul muncii. Prin urmare, repartizarea programului de lucru, ca de altfel orice alt element al contractului individual de muncă, cu excepţia locului muncii, nu se poate modifica prin efectul delegării.
Aşadar, specificul delegării constă în exercitarea de către salariat a lucrărilor sau sarcinilor corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afară locului sau de muncă.
În art.44, alin. (2) din Codul muncii se prevede că, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
În acelaşi sens sunt, cu privire la detaşare, dispoziţiile art.46, alin. (4) din Codul muncii, potrivit cărora salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Prin urmare, dreptul la indemnizaţia de deplasare este un drept cuvenit pe durata delegării sau a detaşării.
în concluzie, salariaţii au dreptul la indemnizaţie de deplasare, în perioada în care, din dispoziţia angajatorului execută sarcini de serviciu în afară locului muncii prevăzut în contractul individual de muncă.
În ceea ce priveşte durata delegării, sunt aplicabile prevederile art.44, alin.(1), conform cărora: "Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancţionarea disciplinară a acestuia."
Citiţi şi articolul de
aici.