Răspuns: Definirea sucursalelor şi filialelor o găsim în
Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale, cu modificările şi completările ulterioare, republicată.
Sucursalele sunt dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor şi se înregistrează, înainte de începerea activităţii lor, în registrul comerţului din judeţul în care vor funcţiona, potrivit art.43, alin.(1) din Legea 31/1990.
Filialele sunt societăţi cu personalitate juridică şi se înfiinţează în una din formele de societate enumerate la art.2 (respectiv societate în nume colectiv, societate în comandită simplă, societate pe acţiuni, societate în comandită pe acţiuni şi societate cu răspundere limitată) şi în condiţiile prevăzute de acea formă. Ele vor avea regimul juridic al formei de societate în care s-au constituit, potrivit art. 42 din Legea 31/1990.
Sucursalele nu au personalitate juridică, pe când filialele sunt societăţi cu personalitate juridică.
Având în vedere că sucursalele sunt lipsite de personalitate juridică, fiind dependente de firma fondatoare, firma sucursalei se compune din firma persoanei juridice care a înfiinţat-o, denumirea localităţii unde se află sediul social al acesteia, urmată de cuvântul “sucursală” şi de denumirea localităţii în care are sediul sucursala.
Legislaţia în vigoare permite unui profesionist să îşi înfiinţeze mai multe sucursale în aceeaşi localitate şi, în acest caz, se poate adăuga în denumirea acestora un indicativ de natură să le deosebească între ele.
Societăţile pot deschide sucursale în străinătate, dar trebuie să aibă în vedere obligaţia menţionării acestora la ONRC din România, acolo unde este înregistrată şi firma fondatoare, după înregistrarea lor în statele respective.