Răspuns: Potrivit
OUG 158/2005,
concediul de maternitate are o durată maximă de
126 de zile calendaristice şi este format din:
-
concediu de sarcină (cunoscut şi prin denumirea de
concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere;
-
concediu de lăuzie (cunoscut şi prin denumirea de
concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
Distribuţia concediului maternal înainte şi după naştere poate fi oricare alta faţă de cea specificată mai sus, singura restricţie fiind faptul că primele 42 de zile din concediul postnatal sunt obligatorii.
Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical care se acordă femeii însărcinate sau lăuzei de către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie sau de medicul de familie. Acesta se acordă femeilor care sunt cetăţeni români sau din state membre UE, au domiciliul în România şi au realizat cel puţin o lună de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat în ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare
a concediului. Beneficiari ai concediului şi indemnizaţiei de maternitate sunt şi femeile care au încetat plata contribuţiei de asigurări sociale dar care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat.
În anul 2016, cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de
85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a stabilit contribuţia individuală de asigurări sociale sau perioade asimilate din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare. Conform codului fiscal,
indemnizaţia de maternitate nu se impozitează, din ea reţinându-se doar CAS-ul şi este suportată integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.