Răspuns: După cum v-am informat, Legea contabilităţii a fost modificată începând cu 1 ianuarie 2015, prin
OUG nr.79/2014, iar apoi, în cursul anului 2015, prin
Legea nr.121/2015 publicată în data 2 iunie 2015.
Conform acestor modificări, au apărut noutăţi în ceea ce priveşte ţinere contabilităţii, pe care vi le prezentăm mai jos.
Contabilitatea companiilor
Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare.
Prin persoană împuternicită să îndeplinească funcţia de director economic sau contabil-şef se înţelege o persoană angajată potrivit legii şi care are atribuţii privind conducerea contabilităţii entităţii (OUG nr.79/2014).
Dacă iniţial, prin OUG nr.79/2014 nu se prevedea obligaţia pentru persoanele împuternicite de a avea studii superioare economice, prin Legea 121/2015 se prevede explicit această obligaţie.
Noua definiţie dată de Legea nr.121/2015 este: “Prin persoană împuternicită să îndeplinească funcţia de director economic sau contabil-şef se înţelege o persoană angajată potrivit legii care are studii economice superioare şi care are atribuţii privind conducerea contabilităţii entităţii.”
Contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
Ca urmare a abrogării prevederilor referitoare la sistemul simplificat de contabilitate, potrivit cărora contabilitatea anumitor entităţi care se incadrau în două criterii de mărime (cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 € şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 €) putea fi organizată şi condusă şi pe bază de contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, acum toate companiile, indiferent de mărime, pot organiza contabilitatea doar în cele doua modalităţi prevazute mai sus.
Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitatea este condusă pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora, potrivit legii şi prevederilor contractuale.
Contabilitatea persoanelor fizice
În cazul persoanele fizice care desfăşoară activităţi în scopul realizării de venituri, răspunderea pentru organizarea contabilităţii revine acestora.
Conducerea contabilităţii se poate efectua de către aceste persoane, situaţie în care răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora.
În cazul în care contabilitatea este condusă în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană sau pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România sau pe bază de contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestor persoane, potrivit legii şi prevederilor contractuale.
Contabilitatea instituţiilor publice
Instituţiile publice la care contabilitatea nu este organizată în compartimente distincte sau care nu au persoane încadrate cu contract individual de muncă sau numite într-o funcţie publică, potrivit legii, pot încheia contracte de prestări de servicii, pentru conducerea contabilităţii şi întocmirea situaţiilor financiare trimestriale şi anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
Încheierea contractelor se face cu respectarea reglementărilor privind achiziţiile publice de bunuri şi servicii. Plata serviciilor respective se face din fonduri publice cu această destinaţie.