Întrebare: V-aş ruga să-mi spuneţi cine poate opta pentru sistemul simplificat de contabilitate şi cum se exercită această opţiune.
Răspuns: În conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finanţelor publice nr.79/2014 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 70 din 29 ianuarie 2014, entităţile care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru sistemul simplificat de contabilitate.
Actul normativ precizează că aceste persoane au obligaţia să întocmească şi să depună situaţii financiare anuale simplificate la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Acestea constau din:
- bilanţ simplificat (cod 10);
- cont de profit şi pierdere simplificat (cod 20);
- date informative (cod 30);
- situaţia activelor imobilizate (cod 40).
Situaţiile financiare anuale încheiate la 31 decembrie trebuie semnate de persoanele abilitate potrivit legii şi de către administratorul sau persoana care gestionează entitatea.
De asemenea, situaţiile financiare anuale trebuie să fie însoţite, ca şi până acum, de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz, şi de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile. Situaţiile financiare anuale vor fi însoţite totodată şi de o declaraţie scrisă a administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective prin care îşi asumă raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale şi confirmă că:
- politicile contabile utilizate la întocmirea situaţiilor financiare anuale sunt în conformitate cu reglementările contabile aplicabile;
- situaţiile financiare anuale oferă o imagine fidelă a poziţiei financiare, performanţei financiare şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfăşurată;
- persoana juridică îşi desfăşoară activitatea în condiţii de continuitate.
Pentru a opta pentru sistemul simplificat de contabilitate nu trebuie notificată administraţia fiscală, ci doar trebuie îndeplinite criteriile de mai sus. Ar putea fi utilă, în acest caz, o decizie a administratorului prin care se constată îndeplinirea criteriilor şi se decide utilizarea sistemului simplificat de contabilitate.
Răspuns valabil la data de 18.02.2014 (2.235 vizualizări)
|