Întrebare: Pentru zilele nelucrătoare, cum ar fi zilele de la sfârşitul săptămânii (sâmbătă şi duminică) şi sărbătorile legale, se acordă diurnă în delegaţie?
Răspuns: În conformitate art.44, alin.(2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Este interzisă fixarea de la început a duratei delegării şi detaşării pentru o perioadă mai mică decât cea efectiv necesară pentru executarea sarcinilor respective, precum şi fracţionarea delegărilor şi detaşărilor prin rechemarea nejustificată a personalului înainte de îndeplinirea sarcinilor pentru care s-a dispus deplasarea şi detaşarea.
Executarea sarcinilor pe perioada delegării se consideră muncă prestată în realizarea obligaţiilor ce revin persoanei delegate la locul ei de muncă.
Drepturile salariale aferente muncii prestate la locul detaşării şi cheltuielile de detaşare se plătesc de unitatea la care se efectuează detaşarea, cu excepţia cazurilor când prin lege se prevede altfel.
Persoana aflată în delegare sau detaşare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă primeste o indemnizatie zilnică de delegare sau de detaşare prevăzută de lege, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia în care îşi desfăşoară activitatea.
Numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare sau detaşare se socoteşte de la data şi ora plecării până la data şi ora înapoierii mijlocului de transport din şi în localitatea unde îşi are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detaşare.
Pentru delegarea cu o durata de o singură zi, precum şi pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, indemnizaţia se acordă numai dacă durata delegării este de cel puţin 12 ore.
Astfel, dreptul la indemnizaţia de delegare aparţine salariatului delegat, iar acordarea acesteia se face pe toată durata delegării, nu doar în zilele lucrătoare. Această concluzie derivă din scopul acordării diurnei, acela de a acoperi cheltuielile de hrană şi a celor mărunte uzuale, întrucât aceste cheltuieli sunt efectuate de salariatul delegat atât în zilele lucrătoare, cât şi în cele nelucrătoare.
Răspuns valabil la data de 25.06.2014 (10.639 vizualizări)
|