|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Utilizarea unui exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic |
Exerciţiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic pentru sucursalele cu sediul în România, care aparţin unei persoane juridice cu sediul în străinătate, precum şi pentru persoanele juridice cu sediul în România.
Persoanele nou-înfiinţate, care se încadrează în categoria celor prevăzute mai sus, pot opta pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic de la data înfiinţării acestora (art. 27 alin. (3) şi (5) din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare).
Persoanele care optează pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic au următoarele obligaţii:
- să întocmească şi să depună raportări contabile anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în condiţiile prevăzute la art. 37 din Legea contabilităţii;
- să înştiinţeze în scris unitatea teritorială a Ministerului Finanţelor Publice despre exerciţiul financiar ales, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de începutul exerciţiului financiar ales; persoanele nou-înfiinţate depun înştiinţarea respectivă în termen de 30 de zile calendaristice de la data înfiinţării;
- să întocmească şi să depună situatii financiare anuale
(art. 27 alin. (3), art.28 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările
ulterioare şi OMFP nr. 1878/2010).
Entităţile care au optat pentru un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, întocmesc şi depun la unitţăile teritoriale ale MFP:
- o declaraţie pe propria răspundere, în 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, în cazul în care nu au desfăşurat activitate de la înfiinţare până la încheierea exerciţiului financiar de raportare, care să cuprindă: denumirea completă (conform certificatului de înmatriculare), adresa şi numărul de telefon, nr. de înregistrare la registrul comerţului, codul unic de înregistrare, şi capitalul social (OMFP 65/2015)
- raportările contabile anuale la 31 decembrie distinct de situaţiile financiare anuale încheiate la data aleasă. Termenul pentru depunerea raportărilor anuale este de 150 de zile de la încheierea anului calendaristic (OMFP 65 /2015);
- situaţii financiare anuale încheiate la data stabilită conform art. 27 alin. (3) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată (formulare prevăzute de OMFP nr. 1878/2010). Termenul pentru depunerea situaţiilor financiare anuale este de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar ales.
Programul pentru întocmirea raportărilor contabile la 31 decembrie este distinct de programul de asistenţă aplicabil pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale şi ambele pot fi descărcate de pe serverul de web al MFP la adresa: www.mfinante.ro/ANAF/declaraţii electronice/descărcare declaratii/situaţii financiare anuale/raportări anuale 2014.
Baza legală:
- Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- OMFP nr. 1878/2010 privind întocmirea situaăiilor financiare anuale de cţtre entitţăile care au optat
pentru un exerciăiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- OMFP 65/2015 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaăiilor financiare
anuale şi a raportărilor anuale ale operatorilor economici la unitţăile teritoriale ale Ministerului Finanţelor
Publice.
Data publicării: 21.04.2015 (1.688 vizualizări)
|
|
|