După cum v-am informat, prin Hotărârea Guvernului nr.367/2015 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 (M.Of. nr.373 din 28 mai 2015), veniturile obţinute de persoanele fizice sub forma bacşişului, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completărilor ulterioare, au fost incluse în categoria veniturilor din alte surse.
Astfel, conform pct. 152 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin HG 367 veniturile obţinute de persoanele fizice sub forma bacşişului, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările şi completărilor ulterioare constituie venituri din alte surse.
Aşa cum prevede art. 79, impozitul pe veniturile din alte surse se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat şi reţinut reprezintă impozit final. Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
Obligaţiile declarative ale plătitorilor de venituri cu reţinere la sursă sunt reglementate de art. 93 din Codul fiscal. Potrivit acestuia, plătitorii de venituri, cu regim de reţinere la sursă a impozitelor, sunt obligaţi să calculeze, să reţină, să vireze şi să declare impozitul reţinut la sursă, până la termenul de virare a acestuia inclusiv, cu excepţiile prevăzute de Codul fiscal.
Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Astfel, pentru veniturile obţinute de persoanele fizice sub forma bacşişului societatea are obligaţia de a calcula, reţine şi vira la buget impozit pe venit 16%. Impozitul se declară în Formularul 100 şi în declaraţia 205.
Aşa cum am arătat într-un răspuns la o întrebare adresată de un cititor, din anul 2016, declaraţia 205 nu se mai depune, informaţiile privitoare impozitul calculat şi reţinut pentru fiecare beneficiar de venit aferente anului 2015 vor fi raportate în Declaraţia 112, care a fost modificată în acest scop.
Data publicării: 10.06.2015 (2.988 vizualizări)
|