La jumătatea săptămânii trecute, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care clarifică şi stabileşte situaţiile care duc la suspendarea activităţii unei firme, în contextul constatării unor nereguli.
Pentru prima abatere urmează astfel să se aplice amenzi, urmând ca activitatea să fie suspendată la cea de-a doua abatere, constatată într-un interval de 24 de luni de zile, fiind stabilite şi praguri pentru sumele respective.
Acestea sunt noile amenzi pentru firmele care înregistrează nereguli în cazul unui control din partea autorităţilor fiscale:
1. În cazul în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este de până la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv din valoarea înregistrată în casa de marcat până la oră controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu avertisment, fără aplicarea sancţiunii complementare.
2. În situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, faptă se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, fără aplicarea sancţiunii complementare.
3. În cazul în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este cuprinsă între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar este mai mică de 3% inclusiv din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, fără aplicarea sancţiunii complementare.
4. Dacă suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este cuprinsă între 300 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei. De asemenea, se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.
5. Dacă suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mică de 3% inclusiv din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei, fără aplicarea sancţiunii complementare.
6. Dacă suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la oră controlului, ori la sfârşitul zilei, dacă fapta a fost săvârşită anterior datei controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei. De asemenea, se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni, indiferent pentru care dintre situaţiile prevăzute mai sus a fost aplicată sancţiunea la prima abatere, în cadrul termenului de 24 de luni.
7. Pentru situaţiile prevăzute la punctele 4 şi 6, dacă operatorul economic achită atât amenda, cât şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară (suspendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea în care s-a constatat contravenţia) încetează de drept în termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator.
De asemenea, se confiscă sumele deţinute la punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, care nu pot fi justificate prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice fiscale, în registrul de bani personali, în registrul special sau în chitanţe.
Sunt făcute şi unele modificări şi în ceea ce priveşte regimul de sancţionare al operatorilor economici care nu se dotează cu aparate de marcat electronice fiscale, deşi au această obligaţie. Prin urmare, potrivit noilor reglementări, dacă operatorul economic nu s-a dotat cu aparat de marcat electronic fiscal, suspendarea activităţii va fi dispusă până în momentul în care acesta se conformează prevederilor legale şi achiziţionează un aparat de marcat pe care îl fiscalizează şi îl utilizează în activitate, făcând în acelaşi timp, dovada plăţii amenzii pe care organul de control i-a aplicat-o.
Data publicării: 27.04.2015 (2.996 vizualizări)
|