Pagina principală  | Articole  | Întrebări şi răspunsuri  | Calculator salarii  | Profesionişti contabili  | Experţi contabili judiciari  | Contact 




Legături utile
- Calendarul obligaţiilor fiscale în 2022
- Codul fiscal cu norme 2016 actualizat în 2023
- Codul de procedură fiscală 2016 actualizat în 2023
- Legea contabilităţii republicată

- Convenţii de evitare a dublei impuneri

- Ministerul Finanţelor
- ANAF

- Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România

Nou!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa. Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!

Răspunsuri ANAF pe Facebook referitoare la depunerea declaraţiilor 392A şi 392B


În sesiunea de întrebări şi răspunsuri de pe pagina de Facebook a Fiscului de miercuri, 3 februarie 2016, a fost tratată tema depunerii declaraţiilor 392A şi 392B în anul 2016. Vă prezentăm mai jos sumarul discuţiilor.

- Sunt medic specialist organizat ca PFI, neînregistrat în scop de TVA şi care prestează exclusiv activităţi medicale scutite de TVA şi fără drept de deducere. Este nevoie să depun declaraţia 392B?

Având în vedere că persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal care realizează operaţiuni scutite fără drept de deducere cu excepţia celor prevăzute în mod expres în lege (art.292, alin.(2), lit.a), b), e) şi f)), nu au obligaţia depunerii formularului 392B “Declaraţie informativă privind livrările de bunuri şi prestările de servicii si achizitiile efectuate în anul 2015”, menţionăm că nu aveţi obligaţia depunerii acestui formular.

- Am o societate care obţine venituri din chirii, care sunt scutite de tva, iar în 2015 cifra de afaceri realizată este din aceste venituri şi este mai mare de 220.000 ron. Am obligaţia să depun declaraţia 392A?

În situaţia în care sunteţi inregistrată în scopuri de TVA şi aţi realizat la data de 31.12.2015 o cifră de afaceri ce depăşeşte 220.000 lei, considerăm că nu aveţi obligaţia completării şi depunerii formularului 392A (art.324, alin.(4) din Legea nr.227/2015).

- Am următoarea întrebare referitoare la Declaraţia 392: la poziţia de livrări: livrările de imobilizări corporale se declară? Dar cheltuielile cu energia electrică refacturată?

Întrucât nu precizaţi dacă sunteţi persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA şi dacă aveţi cifra de afaceri de până la 220 000 lei în vederea depunerii formularului D392, vă putem preciza doar câteva aspecte cu caracter general, respectiv: Conform art.310, alin. (2) din Codul Fiscal: "Prin excepţie, nu se cuprind în cifra de afaceri prevăzută la alin.(1), dacă sunt accesorii activităţii principale, livrările de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art.266, alin.(1), pct. 3, şi livrările de active necorporale, efectuate de persoana impozabilă."

Referitor la energia electrică refacturată, vă rugăm să transmiteţi intrebarea dvs. cu descrierea mai în detaliu, pe formularul de asistenta de pe portalul ANAF la urmatorul link: https://www.anaf.ro/arondare.

- Cum se depune această declaraţie? Am înţeles că trebuie completată electronic (acel pdf formular de pe site-ul ANAF) şi depusă pe CD şi pe hârtie? Cea tipărită trebuie semnată de mână? Am văzut că are un spaţiu pentru semnătură electronică, eu nu am aşa ceva. Menţionez că sunt PFA.

Formularul 392A “Declaraţie informativă privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul ...” precum şi formularul 392B “Declaraţie informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul ...”, se depun fie la registratura organului fiscal competent, fie la poştă, prin scrisoare recomandată, fie prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.

Formularele se editează cu ajutorul programului de asistenţă, în două exemplare, dintre care, un exemplar, semnat, conform legii, se depune la unitatea fiscală, însoţit de suportul electronic, iar un exemplar se păstrează de către persoana impozabilă.

Formatul electronic al formularelor se obţine prin folosirea programului de asistenţă, care este pus la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Pentru transmiterea prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, este necesar a se deţine un certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare.

- Am o societate comercială care la noiembrie 2015 a depăşit plafonul de 220.000 lei pentru TVA. La 1 decembrie 2015, a primit codul de tva, urmând ca la 3 decembrie 2015 să îi fie anulat (în urma depunerii D088). Are această societate obligaţia de a depune D392?

În situaţia în care statutul persoanei impozabile din punct de vedere al înregistrării în scopuri de TVA s-a modificat în anul 2015, respectiv fie a fost înregistrată în scopuri de TVA, fie i s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA, în cursul anului de referinţă, este relevant statutul persoanei impozabile la data de 31 decembrie 2015.

Având în vedere că formularul (392B) “Declaraţie informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul ....” se completează de către persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie 2015, nu erau înregistrate în scopuri de TVA, potrivit dispoziţiilor art.316 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi a căror cifră de afaceri realizată la acea dată, excluzând veniturile obţinute din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de 220.000 lei, iar formularul 392A “Declaraţie informativă privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul ....” se completează de către persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie 2015, erau înregistrate în scopuri de TVA, potrivit art.316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi a căror cifră de afaceri, efectiv realizată la acea dată, este inferioară sumei de 220.000 lei, menţionăm că nu aveţi obligaţia depunerii acestor formulare.

- Asociaţiile nonprofit şi fundaţiile care desfăşoară activităţi fără scop lucrativ, înfiinţate în baza OG nr.26/2000 au obligaţia depunerii D392?

Dacă la data de 31 decembrie 2015 asociaţia nonprofit/fundaţia obţine venituri din activităţi economice până la limita sumei de 220.000 lei, în funcţie de calitatea pe care o are, respectiv persoană înregistrată/neînregistrată în scopuri de TVA, are obligaţia depunerii formularului D392A sau 392B, după caz.

- Pentru un PFA cu normă de venit, care facturează doar în SUA, trebuie depusă declaraţia 392? Nu sunt venituri din România sau intracomunitare.

Potrivit prevederilor legale, operaţiunile care fac obiectul declaraţiilor 392A şi 392 B sunt livrările de bunuri/prestările de servicii în interiorul ţării şi, după caz, achiziţiile efectuate din ţară.

În situaţia în care, la data de 31 decembrie 2015, eraţi persoană înregistrată în scopuri de TVA şi cifra de afaceri este realizată doar din livrările către SUA nu aveţi obligaţia să depuneţi formularul 392A. Dacă, însă, la data de 31 decembrie 2015, nu eraţi persoană înregistrată în scopuri de TVA, aveţi obligaţia să depuneţi formularul 392B doar pentru achiziţiile efectuate din ţară, livrările către SUA nu se declară.

- Am cifra de afaceri din chirii scutite de TVA şi utilităţi refacturate. Se declară în 392A după jurnalul de vânzări refacturarea utilităţilor dacă nu sunt venituri acestea din urmă, dar sunt livrări ?

Declaraţia 392A se depune de către persoanele impozabile care la data de 31 decembrie 2015, erau înregistrate în scopuri de TVA a căror cifră de afaceri, efectiv realizată la acea dată, este inferioară sumei de 220.000 lei. Declaraţia 392A se completează cu datele din "Jurnalul pentru vânzări", în care se înscriu toate facturile emise.

- Care este amenda pentru nedepunea declaraţiei 392, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice?

Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a formularului 392 de către persoanele fizice/asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică constituie contravenţie potrivit art.336, alin.(1), lit. b) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi se sancţionează, potrivit alin.(2), lit.d), respectiv alin.(4) al aceluiaşi articol, din actul normativ menţionat, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a formularului 392 de către persoanele juridice, constituie contravenţie potrivit art.336, alin.(1), lit.b) din Codul de procedură fiscală şi se sancţionează, potrivit alin.(2), lit.d) al aceluiaşi articol, cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice.

- PFA, înregistrat în scopuri de TVA, fără prestări servicii sau achiziţii din România (clienţii mei sunt în ţări din UE). Am observat că la ambele formulare, la instrucţiuni, e specificat "Nu se depune acest formular dacă persoanele impozabile nu au desfăşurat livrări de bunuri şi prestări de servicii în anul de referinţă, în interiorul ţării.". Puteţi să îmi confirmaţi că nu trebuie să depun această declaraţie?

Nu se depune formularul 392A - "Declaraţie informativă privind livrarile de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul....", dacă persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de TVA nu au desfăşurat livrări de bunuri şi prestări de servicii în anul de referinţă, în interiorul ţării.

- O întreprindere individuală, neplătitoare de TVA, care are ca obiect de activitate servicii turistice, a prestat în 2015 servicii doar pentru firme externe, dar are achiziţii de bunuri şi servicii din ţară, depune declaraţia 392?

Având în vedere că la data de 31.12.2015 nu eraţi persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, trebuie să depuneţi D392B "Declaraţie informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul ...".

Nu se depune acest formular în situaţia în care persoanele impozabile nu au desfăşurat în anul de referinţă livrări de bunuri şi prestări de servicii în inteirorul ţării şi/sau achiziţii efectuate din ţară, respectiv în anul pentru care ar fi trebuit depusă notificarea.

- Un ONG, grădiniţă particulară autorizată de Ministerul Educaţiei, trebuie să depună 392 pentru taxele încasate?

Dacă grădiniţa particulară (înfiinţată conform OG nr.26/2000) în afara activităţilor de învăţământ scutite, la data de 31 decembrie 2015, obţine şi venituri din activităţi economice până la limita sumei de 220.000 lei, în funcţie de calitatea pe care o are, respectiv persoană înregistrată/neînregistrată în scopuri de TVA, are obligaţia depunerii formularului 392A sau 392B, după caz.

- O firmă neplătitoare de TVA, agenţie de turism, care înregistrează ca şi venit doar comisionul cedat de agenţia touroperator, calculat ca diferenţă între facturile emise către clienţi şi facturile primite de la touroperator, ce va completa la punctele IV şi V din declaraţia 392B?

Secţiunea IV şi Secţiunea V din Formularul 392B, se completează cu sumele care se preiau din “Jurnalul pentru vânzări” respectiv “Jurnalul pentru cumpărări”, existente la nivelul societăţii.

- O firmă care are obligaţia depunerii declaraţiei 392B trebuie să înregistreze în declaraţie la achiziîii şi bonurile fiscale care nu au CUI-ul cumpărătorului pe ele? Dar cele care au CUI-ul cumpărătorului pe ele (cum ar fi bonurile de benzină)?

Declaraţia 392B se completează la secţiunea "Achiziţii de la:" cu datele din "Jurnalul pentru cumpărări".

Modalitatea de întocmire a jurnalului pentru cumpărări o gasiţi la pct.101 alin.(2) din normele la art.321 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

- PFA neplătitor de TVA care a prestat servicii atât în România, cât şi în afara spaţiului comunitar. Suma facturată în afara spaţiului comunitar se trece la "Persoane neînregistrate în scopuri TVA"? Am citit că există o excepţie: "Nu se depune acest formular în situaţia în care persoanele impozabile nu au desfăşurat în anul de referinţă livrări de bunuri şi prestări de servicii în interiorul ţării."

Întrucat aţi precizat că aţi prestat servicii atât în România, cât şi în afara spaţiului comunitar şi sunteţi persoană impozabilă neînregistrată în scopuri de TVA, aveţi obligaţia depunerii formularului 392B "Declaraţie informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul ...".

Aşa cum aţi precizat şi dv., acest formular nu se depune în situaţia în care persoanele impozabile nu au desfăşurat în anul de referinţă livrări de bunuri şi prestări de servicii în interiorul ţării şi/sau achiziţii efectuate din ţară, respectiv în anul pentru care ar fi trebuit depusă notificarea.

- Pentru PFA cu activitate în agricultură, care depune anual doar declaraţia 221, există obligativitatea depunerii D392B?

În cazul unui PFA care în anul 2015 a efectuat, în ţară, livrări de produse şi a făcut achiziţii pentru desfăşurarea activităţii, chiar dacă veniturile sunt impuse pe bază de normă de venit, are obligaţia depunerii formularului 392B „Declaraţie informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul 2015”.

- O asociaţie de proprietari are obligaţia de a depune Declaraţia 392?

Dacă la data de 31 decembrie 2015 asociaţia obţine venituri din activităţi economice până la limita sumei de 220.000 lei, în funcţie de calitatea pe care o are, respectiv persoană înregistrată/neînregistrată în scopuri de TVA, are obligaţia depunerii formularului D392A sau 392B, după caz.

- Dacă o firmă care în prima parte a anului 2015 a fost neplătitoare de TVA şi ulterior, prin depăşirea plafonului, a solicitat înregistrarea ca plătitor şi pentru scurt timp a fost plătitor de TVA, pentru că a primit decizie de respingere, ce declaraţie depune?

Nu aveţi obligaţia depunerii acestor formulare deoarece în situaţia în care statutul persoanei impozabile din punct de vedere al înregistrării în scopuri de TVA s-a modificat în anul 2015, respectiv fie a fost înregistrată în scopuri de TVA, fie i s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA, în cursul anului de referinţă, este relevant statutul persoanei impozabile la data de 31 decembrie 2015 precum şi cifra de afaceri înregistrată la aceeaşi dată.


Data publicării: 04.02.2016 (18.470 vizualizări)
Sursa: ANAF


comentarii


Articole recente
- Modificare formular 208 (19.02.2024) (873 vizualizări)
- Modificare formular 100 (05.02.2024) (2.016 vizualizări)
- Noua declarație unică (11.01.2024) (2.062 vizualizări)
- Modificare procedură Certificat de amânare la plată a TVA (03.01.2024) (1.063 vizualizări)
- Registrul achizițiilor de locuințe (03.01.2024) (1.429 vizualizări)



Întrebări şi răspunsuri recente
- Termenul de depunere al declarației 101 în anul 2022 (24.02.2022) (2.884 vizualizări)
- Prescripția dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale (16.12.2021) (3.703 vizualizări)
- Susținerea orală a contestației la actul administrativ fiscal (24.12.2020) (2.979 vizualizări)
- Ce este concordatul preventiv? (14.07.2020) (3.661 vizualizări)
- Cine poate fi expertul independent care poate întocmi planul de restructurare a obligațiilor bugetare? (09.07.2020) (5.943 vizualizări)






Abonare newsletter
Nume:
E-mail:


Ştiri financiare
- Bursele europene au închis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a deschis în creştere (09.04.2020)
- Bursele asiatice au închis în apreciere (09.04.2020)
- Euro s-a depreciat la 4,8278 lei (09.04.2020)
- ROBOR la trei luni a scăzut la 2,54% (09.04.2020)
- Bursele europene au deschis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au deschis în apreciere (09.04.2020)
- La mijlocul şedinţei, bursele asiatice erau în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a închis în creştere (09.04.2020)


Copyright ©2011-2024 Pandora Impex SRL.