Acasă  | Articole  | Întrebări și răspunsuri  | Calculator salarii  | Profesioniști contabili  | Experți contabili judiciari  | Informații fiscale  | Contact 




Legături utile
- Calendarul obligaţiilor fiscale în 2022
- Codul fiscal cu norme 2016 actualizat în 2023
- Codul de procedură fiscală 2016 actualizat în 2023
- Legea contabilităţii republicată

- Convenţii de evitare a dublei impuneri

- Ministerul Finanţelor
- ANAF

- Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România

Nou!
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!

Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa. Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!

Răspunsuri ANAF pe Facebook referitoare la depunerea declaraţiilor 200 şi 220


În sesiunea de întrebări şi răspunsuri de pe pagina de Facebook a Fiscului de miercuri, 30 martie 2016, a fost tratată tema depunerii declaraţiilor 200 şi 220 în anul 2016. Vă prezentăm mai jos sumarul discuţiilor.

- Având în vedera că, în anul 2015, o persoană a realizat venituri din activităţi independente extrajudiciare (foloseşte facturi cu CIF-ul PFA) şi judiciare (cu reţinere la sursă - adeverinţa de la Tribunal este pe CNP, nu pe CIF), acestea se declară cumulat la aceeaşi secţiune sau în sectiuni diferite ale D200? În ce caz veniturile se declară în mai multe secţiuni, dacă veniturile provin din aceeaşi profesie liberală?

În situaţia prezentată de dvs., veţi completa un singur cartuş corespunzător categoriei de venit realizat de dvs, urmând a evidenţia separat aşa cum prevede formularul la secţiunea B. Date privind venitul/câştigul net anual, rândul 3.1 Venit net aferent activităţilor cu regim de reţinere la sursă a impozitului - partea din venitul net aferent activităţilor independente pentru care plăţile anticipate s-au realizat prin stopaj la sursă.

- La ghişeu, nu se primeşte declaraţia 220 fără declaraţia 200. Dacă se depun on-line, în aceeaşi zi, sunt luate în considerare? Ce documente trebuie ataşate la 220 dacă în anul fiscal anterior s-a realizat pierdere sau un venit mult mai mic faţă de precedentul?

Contribuabilii care în anul anterior au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior depun, odată cu declaraţia privind venitul realizat (200), şi declaraţia privind venitul estimat/norma de venit (220). În vederea recalculării plăţilor anticipate contribuabilii vor depune declaraţia estimativă, însoţită de documente justificative care atestă motivele are conduc la depunerea unei noi declaraţii. Atât declaraţia 200 cât şi 220 pot fi depunse on-line, pe site-ul ANAF, prin intermediul Spaţiului Privat Virtual.

- Sunt PFA în sistem real, plătitoare de TVA. Care este modul de calcul al impozitului din activităţi independente? Se iau în calcul veniturile şi cheltuielile inclusiv TVA?

În cazul dv., la stabilirea impozitului pe venit se va lua în calcul venitul net, care reprezintă diferenţa dintre venitul brut şi cheltuielile deductibile, exclusiv TVA.

- Dacă o persoană depune o declaraţie 200 rectificativă dintr-o perioadă anterioară anului 2015, se recalculează şi plăţile anticipate sau doar sumele din regularizări?

Ca urmare a depunerii declaraţiei 200 rectificative, organul fiscal va stabili impozitul anual datorat şi va emite decizia de impunere. În cuprinsul deciziei veţi avea înscrise atât datele din decizia anterioară (ca urmare a depunerii declaraţiei 200, iniţială) cât şi cele din decizia curentă (ca urmare a depunerii declaraţiei 200, rectificative). Plăţile anticipate nu se recalculează pe anii anteriori, ca urmare a depunerii declaraţiei 200 rectificative.

- Sumele stabilite în minus, prin Decizia 250, se compensează cu cele stabilite în plus, din alţi ani, sau se virează automat în cont sau prin trezorerie? Există o limită de sumă ce se rambursează automat? Contribuabilul aşteaptă vreo decizie în acest sens sau se prezintă cu Decizia 250 la trezorerie, în caz că nu are un cont?

Întrebarea dumneavoastră nu se încadrează în tema de astăzi. Referitor la întrebările care nu se încadrează în tema sesiunii, aveţi posibilitatea de a apela la Call-center, la nr. de telefon 031-4039160 sau puteţi adresa întrebările pe formularul de asistenţă, la următorul link: www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/persoane_fizice/asistenta_prin_email.

- Vă rog să ne precizaţi dacă la rd.2.1 Contribuţii sociale obligatorii se înscriu contribuţiile plătite pentru salariaţii PFA-ului/I.I. sau în această categorie intră şi contribuţia CASS de 5,5% achitată de către titularul PFA-ului/I.I.?

În declaraţia 200, la rândul 2.1, se înscrie suma reprezentând contribuţia de asigurări sociale (CAS) a titularului (persoana fizică autorizată) plătită şi plăţile anticipate efectuate reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), deduse potrivit legii. Contribuţiile de asigurări sociale (CAS şi CASS) obligatorii plătite pentru salariaţi nu vor apărea distinct în declaraţia 200.

- Unde se înscrie în D200 pierderea din anii anteriori? În anul fiscal 2014, PFA-ul înregistrează pierdere de 500 lei, iar în anul fiscal 2015 se va înregistra prin D200 profit de 700 lei. Cum se procedează pentru recuperarea pierderii fiscale din anii precedenţi?

În formularul D200 completat pentru anul 2015, nu există rubrică pentru pierderea fiscală din anii precedenţi. La secţiunea B rândul 5 se declară pierderea fiscală realizată din activitatea desfăşurată în anul fiscal de raportare. Pierderea din anii precedenţi se evidenţiază de unitatea fiscală în Decizia de impunere anuală - formularul 250, la cap.II, rd.4 "Pierderi fiscale/nete reportate din anii precedenţi".

- Dezvoltatorii, persoane fizice plătitoare de TVA, depun D200? Plătesc contribuţii sociale, impozit de 16% sau doar impozitul reţinut de notar? Trebuie să aibă un registru de încasări şi plăţi sau doar jurnale de TVA?

În cazul persoanelor fizice care îşi desfăşoară activitatea ca persoane fizice autorizate şi pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, există obligaţia completării şi depunerii formularului 200. De asemenea, aceste persoane, îşi vor îndeplini şi celelalte obligaţii ce le revin ca urmare a desfăşurării unei astfel de activităţi.

- Dacă o PFA are sediul profesional pe Calea Şerban Vodă, dar activitatea se desfăşoară la terţi, ce se declară la punctul 5: sediul din Calea Şerban Vodă sau la terţi?

La punctul 5 de la secţiunea II „Date privind veniturile realizate, pe surse şi categorii de venituri”, din instrucţiunile privind completarea şi depunerea formularului 200 "Declaraţie privind veniturile realizate din România", la rubrica “Sediul” - se completează adresa sediului sau locului principal de desfăşurare a activităţii, după caz. În cazul în care activitatea se desfăşoară prin mai multe puncte de lucru, se completează adresa sediului sau locului principal de desfăşurare a activităţii, după caz.

- O PFA care desfăşoară activităţi agricole, impozitat la normă de venit şi neplătitoare de TVA, are obligaţia depunerii acestui formular?

Persoanele fizice care realizează în mod individual venituri impozabile din România, din activităţi agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, nu au obligaţia completării şi depunerii formularului 200 "Declaraţie privind veniturile realizate din România".

- Spuneţi dv.: "În vederea recalculării plăţilor anticipate contribuabilii vor depune declaraţia estimativă, însoţită de documente justificative care atestă motivele are conduc la depunerea unei noi declaraţii" cu referire la declaraţia 220. Dar declaraţia 220 se fiind o estimare nu înţeleg de ce trebuie să fie documentată. Dacă 220 dinn 2016 nu e asemănător (> sau < cu peste 20%) cu estimarea anterioară sau D200 din 2015, eu cred că poate fi însoţită şi de o explicaţie. Altfel pare o contradicţie în termeni...

Potrivit art.120, alin.3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii care în anul anterior au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior depun, odată cu declaraţia privind venitul realizat, şi declaraţia privind venitul estimat/norma de venit.
Potrivit normelor date în aplicarea articolului menţionat, prin motive obiective care conduc la depunerea unei noi declaraţii privind venitul estimat/norma de venit în vederea recalculării nivelului plăţilor anticipate se înţelege: întreruperi temporare de activitate în cursul anului din motive medicale justificate cu documente, situaţii de forţă majoră, alte cauze care generează modificarea veniturilor.

- 1. În cât timp de la depunerea unei rectificative la D200 sau a unei D220 are obligaţia organul fiscal să modifice anticipatul?
2. Dacă eventualele majorări/penalităţi "însumate" pentru anticipate neachitate până la rectificarea anticipatului pot fi anulate la cerere?


În cazul impunerilor efectuate după expirarea termenelor de plată prevăzute de lege, contribuabilii au obligaţia efectuării plăţilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent, respectiv trimestrul IV al anului 2015.
Plăţile anticipate aferente trim.I a anului curent trebuiau să se efectueze până la 25 martie 2016, urmând ca, ulterior depunerii declaraţiei 220 prin care aţi bifat „recalcularea plăţilor anticipate”, organul fiscal să emită o nouă decizie de plăţi anticipate pentru anul 2016.


Data publicării: 04.04.2016 (5.606 vizualizări)


comentarii


Articole recente
- Modificare formular 208 (19.02.2024) (1.332 vizualizări)
- Modificare formular 100 (05.02.2024) (2.461 vizualizări)
- Noua declarație unică (11.01.2024) (2.415 vizualizări)
- Modificare procedură Certificat de amânare la plată a TVA (03.01.2024) (1.443 vizualizări)
- Registrul achizițiilor de locuințe (03.01.2024) (1.815 vizualizări)



Întrebări şi răspunsuri recente
- Termenul de depunere al declarației 101 în anul 2022 (24.02.2022) (3.163 vizualizări)
- Prescripția dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale (16.12.2021) (3.986 vizualizări)
- Susținerea orală a contestației la actul administrativ fiscal (24.12.2020) (3.282 vizualizări)
- Ce este concordatul preventiv? (14.07.2020) (3.875 vizualizări)
- Cine poate fi expertul independent care poate întocmi planul de restructurare a obligațiilor bugetare? (09.07.2020) (6.269 vizualizări)






Abonare newsletter
Nume:
E-mail:


Ştiri financiare
- Bursele europene au închis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a deschis în creştere (09.04.2020)
- Bursele asiatice au închis în apreciere (09.04.2020)
- Euro s-a depreciat la 4,8278 lei (09.04.2020)
- ROBOR la trei luni a scăzut la 2,54% (09.04.2020)
- Bursele europene au deschis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au deschis în apreciere (09.04.2020)
- La mijlocul şedinţei, bursele asiatice erau în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a închis în creştere (09.04.2020)


Copyright ©2011-2024 Pandora Impex SRL.