|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Răspunsuri ANAF pe Facebook referitoare la acordarea deducerii personale |
În sesiunea de întrebări şi răspunsuri de pe pagina de Facebook a Fiscului de miercuri, 28 iunie 2017, a fost tratată acordării deducerii personale. Vă prezentăm mai jos sumarul discuţiilor.
- Dacă se angajează o persoana pe 10 ale lunii, i se acordă deducere personală în luna respectivă?
Da, persoana beneficiază de deducerea personală integrală (în limita venitului realizat), chiar dacă este angajată cu data de 10 ale lunii, în situaţia în care persoana are funcţia de bază la angajatorul respectiv.
- Trebuie să ne asigurăm că până pe 10 nu a mai lucrat la alt angajator, unde a beneficiat şi acolo de deducere? Sau nu este responsabilitatea noastră?
Dacă în cursul aceleiaşi luni se schimbă locul de muncă la un alt angajator, atunci deducerea personală se acordă numai de către primul angajator (vechiul angajator).
- Deducerile se acordă şi pentru angajaţii la stat în aceleaşi condiţii? Eu aşa înţeleg, dar contabila de la instituţie a făcut un calcul şi, pentru un salariu de
1.900 de lei cu o persoană în întreţinere, a ieşit o deducere de aproximativ 25 de lei. Există astfel de situaţii? Dosarele nu sunt verificate mai sus dacă contabilii fac greşeli?
Persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
Obligaţia stabilirii persoanelor aflate în întreţinerea contribuabilului în funcţie de care se atribuie deducerea personală este în sarcina plătitorului de venit din salarii, la funcţia de bază.
Pentru venitul brut lunar din salarii obţinut de dumneavoastră (1.900 lei), deducerile personale se stabilesc conform Ordinului ministrului finanţelor publice nr.52/2016 privind aprobarea calculatorului pentru determinarea deducerilor personale lunare pentru contribuabilii care realizează venituri din salarii la funcţia de bază, începând cu luna ianuarie 2016, potrivit prevederilor art.77, alin.(2) şi ale art.66 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Potrivit acestui ordin, pentru venitul brut de 1900 lei, deducerea personală pentru o persoană aflată în întreţinere este în sumă de 300 lei, sumă pentru care nu se calculează impozit.
În vederea clarificării situaţiei prezentate, este necesar să vă adresaţi angajatorului dumneavoastră.
- Dacă o persoană are 2 contracte de muncă a câte 4 ore fiecare, cu un venit brut de 750 lei pentru fiecare contract (1.500 lei total) la 2 angajatori diferiţi, cum i se calculează deducerea personală? Pe venit, aplicându-se astfel deducerea pe fiecare contract în parte, sau se calculează doar pentru contractul de bază, respectiv doar pentru suma de 750 lei?
Potrivit art.77, alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
- Deducerea personală pentru un copil-doi, se acordă fiecarui părinte, indiferent că unul sau altul îl are în întreţinere, cum era odată specificat? Acum fiecare
primeşte deducerea pentru acelaşi copil-copii?
Întrucât din întrebarea dv. nu reiese în mod clar statutul părinţilor şi nici dacă copiii sunt minori sau nu, vă comunicăm că în funcţie de acesta deducerea se
acordă astfel:
- pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinţi, respectiv tutorelui;
- pentru copilul minor provenit din căsătorii anterioare, dreptul la deducerea personală revine părintelui căruia i-a fost încredinţat copilul şi unuia dintre soţi care formează noua familie.
În situaţia în care într-o familie sunt mai mulţi copii aflaţi în întreţinere, cu excepţia copiilor minori, aceştia vor fi preluaţi în întreţinerea unuia dintre părinţi
conform înţelegerii dintre părţi. În aceste situaţii, contribuabilii vor prezenta plătitorului de venit fie o declaraţie pe propria răspundere din partea soţului/soţiei, fie o adeverinţă emisă de plătitorul de venit din salarii al acestuia/acesteia, după caz, din care să rezulte numărul şi identitatea copiilor care sunt preluaţi în întreţinere de fiecare soţ/soţie.
- Dacă angajăm pe data de 10/20 ale lunii, în vederea acordării deducerii trebuie să ne asigurăm că salariatul nu a lucrat în altă parte ţi nu a avut functie de bază până la data respectivă? Trebuie să aducă vreo dovadă în acest sens sau îi acordăm deducere fără să conteze dacă i s-a acordat în aceeaşi lună şi la vechiul loc de muncă?
Dacă în cursul aceleiaşi luni se schimbă locul de muncă la un alt angajator, atunci deducerea personală se acordă numai de către primul angajator (vechiul angajator).
Data publicării: 02.10.2017 (6.476 vizualizări)
|
|
|