Pagina principală  | Articole  | Întrebări şi răspunsuri  | Calculator salarii  | Profesionişti contabili  | Experţi contabili judiciari  | Contact 




Legături utile
- Calendarul obligaţiilor fiscale în 2022
- Codul fiscal cu norme 2016 actualizat în 2023
- Codul de procedură fiscală 2016 actualizat în 2023
- Legea contabilităţii republicată

- Convenţii de evitare a dublei impuneri

- Ministerul Finanţelor
- ANAF

- Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România

Nou!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa. Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!

Procedurile de înregistrare şi radiere din sistemul TVA la încasare au fost modificate


În data de 27.05.2016, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului finanţelor publice nr.1503/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi a Procedurii de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.

Procedura de înregistrare, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare

1. Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art.316 din Codul fiscal şi care optează să aplice sistemul TVA la încasare depun notificarea prevăzută la art.324, alin.(12) din Codul fiscal, din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent, determinată potrivit prevederilor art.282, alin.(3), lit.a) din Codul fiscal, nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei.

2. Notificarea se completează potrivit modelului prevăzut în anexa nr.3 la ordin (formular 097) şi se depune la organul fiscal competent, până la data de 25 ianuarie inclusiv, în vederea înregistrării în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, potrivit prevederilor prezentului capitol.

3. Notificările depuse se prelucrează de organul fiscal, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt înscrise în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare până la data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea, potrivit dispoziţiilor art.324, alin. (16) din Codul fiscal.

4. Persoanele impozabile aplică sistemul TVA la încasare începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul următor celui în care nu a depăşit plafonul de 2.250.000 lei, potrivit dispoziţiilor art.282, alin.(3), lit.a) din Codul fiscal, cu condiţia ca la data exercitării opţiunii să nu fi depăşit plafonul pentru anul în curs.

Înregistrarea, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, a persoanelor impozabile care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului

1. Persoanele impozabile care se înregistrează în scopuri de TVA, conform art.316 din Codul fiscal, în cursul anului calendaristic, pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la încasare începând cu data înregistrării în scopuri de TVA.

2. Persoana impozabilă prevăzută la art.282, alin.(3), lit.b) din Codul fiscal, care optează să aplice sistemul TVA la încasare, trebuie să depună la organele fiscale competente, odată cu declaraţia de înregistrare/menţiuni prin care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA, notificarea (formular 097) potrivit modelului prevăzut în anexa nr.3 la ordin, din care să rezulte că optează pentru aplicarea sistemului începând cu data înregistrării în scopuri de TVA.

3. În situaţia în care notificarea prin care se exercită opţiunea pentru aplicarea sistemului TVA la încasare se depune ulterior înregistrării în scopuri de TVA, sunt aplicabile dispoziţiile cap. precedent.

4. Notificările depuse, în condiţiile pct. 2, se prelucrează de organul fiscal, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt înscrise în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, cu data înregistrării în scopuri de TVA.

Procedura de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare

Prezenta procedură se aplică în următoarele situaţii:

a) pentru radierea, la cerere, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, denumit în continuare registru, de către organele fiscale competente, a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare, au realizat o cifră de afaceri determinată conform art.282, alin.(3), lit.a) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), care nu a depăşit plafonul de 2.250.000 lei, dar care renunţă la aplicarea sistemului, prin depunerea notificării prevăzute de lege (formular 097 – privind încetarea aplicării sistemului TVA la încasare), potrivit prevederilor art.282, alin.(5), teza a III-a din Codul fiscal;

b) pentru radierea, la cerere sau din oficiu, din registru a persoanelor impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare şi care au realizat o cifră de afaceri determinată conform art.282, alin.(3), lit.a) din Codul fiscal care a depăşit plafonul de 2.250.000 lei, potrivit prevederilor art.324, alin.(14) din Codul fiscal;

c) pentru radierea, din oficiu, din registru a persoanelor impozabile cărora le-a fost anulată, la cerere sau din oficiu de organul fiscal, înregistrarea în scopuri de TVA.

Radierea, la cerere, din registru a persoanelor impozabile care renunţă la aplicarea sistemului TVA la încasare

1. Persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, care nu depăşesc în cursul anului plafonul de 2.250.000 lei şi care renunţă la aplicarea sistemului TVA la încasare, potrivit dispoziţiilor art.282, alin.(5), teza a III-a din Codul fiscal, depun notificarea prevăzută de lege (formular 097).

2. Notificarea se completează potrivit modelului prevăzut în anexa nr.3 la ordin (formular 097) şi se depune la organul fiscal competent, oricând în cursul anului, între data de 1 şi 25 ale lunii, în vederea radierii din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, potrivit prevederilor prezentului capitol.

3. Notificarea de radiere, în situaţia renunţării la aplicarea sistemului TVA la încasare, de către persoana impozabilă care nu a depăşit plafonul, nu se poate depune în primul an în care aceasta a optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare.

4. Notificările depuse potrivit pct. 1 se prelucrează de organul fiscal, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea.

5. Persoanele impozabile aplică sistemul TVA la încasare până la data radierii din registru.

Radierea, la cerere, din registru, a persoanelor impozabile obligate să schimbe sistemul aplicat şi care depun notificarea prevăzută de lege

1. Persoanele impozabile înscrise în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, care realizează o cifră de afaceri, determinată conform art.282, alin.(3), lit.a) din Codul fiscal, care depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei, au obligaţia, potrivit art.324, alin.(14) din Codul fiscal să depună notificarea prevăzută de lege (formular 097), completată potrivit modelului prevăzut în anexa nr.3 la ordin, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care au depăşit plafonul.

2. Notificările depuse se prelucrează de organul fiscal în maximum 1 zi lucrătoare de la depunere, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare începând cu data de 1 a celei de-a doua perioade fiscale următoare celei în care plafonul a fost depăşit.

3. Persoanele impozabile aplică sistemul TVA la încasare până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul a fost depăşit.

4. Dispoziţiile prezentului capitol sunt aplicabile şi persoanelor impozabile care au depăşit plafonul de 2.250.000 lei în anul calendaristic în care au optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare.

Radierea, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, a persoanelor impozabile obligate să schimbe sistemul aplicat şi care nu depun notificarea prevăzută de lege

1. Persoanele impozabile înscrise în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, care realizează o cifră de afaceri determinată conform art.282, alin.(3), lit.a) din Codul fiscal care depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei şi care nu depun la organele fiscale notificarea, în vederea schimbării sistemului aplicat (formular 097), sunt radiate din acest registru, din oficiu, de organele fiscale.

2. Identificarea persoanelor impozabile care îndeplinesc condiţia de radiere din oficiu din registru se face trimestrial, începând cu data de 26 a lunii următoare fiecărui trimestru calendaristic, respectiv după prelucrarea notificărilor primite (formular 097 privind încetarea aplicării sistemului) şi a deconturilor de TVA (formular 300) depuse pentru perioadele fiscale din trimestrul anterior.

3. Pentru identificarea persoanelor impozabile care urmează să fie radiate, din oficiu, din registru, compartimentul de specialitate calculează, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Direcţia generală de tehnologia informaţiei, cifra de afaceri realizată, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie a anului calendaristic curent şi sfârşitul trimestrului de referinţă, de persoanele impozabile care sunt înregistrate în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

4. Calculul cifrei de afaceri se face, cu respectarea dispoziţiilor art.282, alin.(3), lit.a) din Codul fiscal şi ale pct.26, alin.(4) din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1/2016, cu modificările şi completările ulterioare (normele metodologice), având în vedere:
a) deconturile de TVA (formular 300) – rândurile din decont, conform pct. 26 alin. (4) din normele metodologice;
b) deciziile privind îndreptarea erorilor materiale din deconturile de TVA aferente perioadelor fiscale anterioare din anul în curs, care au fost emise până la data efectuării calculului cifrei de afaceri, dacă sunt modificate rândurile din decont care au fost avute în vedere la calculul cifrei de afaceri.

5. După efectuarea calculului cifrei de afaceri se compară lista persoanelor impozabile cu cifra de afaceri mai mare de 2.250.000 lei cu lista persoanelor impozabile care au depus notificarea prevăzută de lege (formular 097) în vederea încetării aplicării sistemului TVA la încasare, până la data aplicării procedurii de radiere din registru.

6. Pentru persoanele impozabile a căror cifră de afaceri a depăşit plafonul de 2.250.000 lei şi care nu au depus notificarea prevăzută de lege (formular 097 privind încetarea aplicării sistemului TVA la încasare), compartimentul de specialitate întocmeşte următoarele documente:
a) referatul prin care propune, pentru toţi contribuabilii selectaţi, radierea, din oficiu, a înregistrării în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta procedură;
b) proiectele deciziilor privind radierea, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4 la ordin, pentru fiecare contribuabil selectat.

7. Documentele prevăzute la pct. 6 se verifică şi se avizează de şeful compartimentului de specialitate şi de conducătorul adjunct al unităţii fiscale, în situaţia în care în structura unităţii fiscale este aprobat postul de conducător adjunct. Referatul şi deciziile se înaintează, împreună cu documentaţia pe baza căreia au fost întocmite, spre aprobare, conducătorului unităţii fiscale.

8. Decizia privind radierea din registru se întocmeşte în 2 exemplare, din care un exemplar, semnat numai de conducătorul unităţii fiscale, se comunică contribuabilului, potrivit art. 47 din Codul de procedură fiscală, iar al doilea exemplar se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

9. Împotriva deciziei privind radierea, din oficiu, din registru, se poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în conformitate cu dispoziţiile art.272, alin.(6) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare (Codul de procedură fiscală), în termen de 45 de zile de la data comunicării, potrivit art.270, alin.(1) din acelaşi act normativ.

10. Compartimentul de specialitate radiază persoanele impozabile din registru cu data înscrisă în decizia de radiere, respectiv cu prima zi a perioadei fiscale următoare comunicării deciziei privind radierea, din oficiu, din registru.


Data publicării: 30.05.2016 (4.220 vizualizări)


comentarii


Articole recente
- Modificare formular 208 (19.02.2024) (830 vizualizări)
- Modificare formular 100 (05.02.2024) (1.977 vizualizări)
- Noua declarație unică (11.01.2024) (2.020 vizualizări)
- Modificare procedură Certificat de amânare la plată a TVA (03.01.2024) (1.026 vizualizări)
- Registrul achizițiilor de locuințe (03.01.2024) (1.393 vizualizări)



Întrebări şi răspunsuri recente
- Termenul de depunere al declarației 101 în anul 2022 (24.02.2022) (2.856 vizualizări)
- Prescripția dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale (16.12.2021) (3.676 vizualizări)
- Susținerea orală a contestației la actul administrativ fiscal (24.12.2020) (2.946 vizualizări)
- Ce este concordatul preventiv? (14.07.2020) (3.632 vizualizări)
- Cine poate fi expertul independent care poate întocmi planul de restructurare a obligațiilor bugetare? (09.07.2020) (5.906 vizualizări)






Abonare newsletter
Nume:
E-mail:


Ştiri financiare
- Bursele europene au închis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a deschis în creştere (09.04.2020)
- Bursele asiatice au închis în apreciere (09.04.2020)
- Euro s-a depreciat la 4,8278 lei (09.04.2020)
- ROBOR la trei luni a scăzut la 2,54% (09.04.2020)
- Bursele europene au deschis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au deschis în apreciere (09.04.2020)
- La mijlocul şedinţei, bursele asiatice erau în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a închis în creştere (09.04.2020)


Copyright ©2011-2024 Pandora Impex SRL.