Pagina principală  | Articole  | Întrebări şi răspunsuri  | Calculator salarii  | Profesionişti contabili  | Experţi contabili judiciari  | Contact 




Legături utile
- Calendarul obligaţiilor fiscale în 2022
- Codul fiscal cu norme 2016 actualizat în 2023
- Codul de procedură fiscală 2016 actualizat în 2023
- Legea contabilităţii republicată

- Convenţii de evitare a dublei impuneri

- Ministerul Finanţelor
- ANAF

- Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România

Nou!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa. Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!

Principalele obligaţii declarative cu termene în luna februarie 2016


În luna februarie 2016, trebuie depuse la Fisc, după caz, documentele precizate mai jos.

15 zile de la data de când nu mai realizează venituri:

Formular 604, Declaraţia de înregistrare în evidenţa persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum şi pentru stabilirea obligaţiilor de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Se depune pentru înregistrarea în evidenţa persoanelor fizice fără venituri, precum şi pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri, potrivit legii, în vederea stabilirii. Reglementare: art.180, alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal; OPANAF nr.3743/2015.

În termen de 30 de zile de la data înfiinţării/data eliberării actului legal de funcţionare/data începerii activităţii/data obţinerii primului venit/data dobândirii calităţii de angajator, după caz, sau 15 zile de la data modificării ulterioare a datelor declarate iniţial:

Formular 010, Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică. Se depune de către persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică. Declaraţia de înregistrare se completează la înfiinţare, iar declaraţia de menţiuni se completează când se modifică datele declarate anterior. Se utilizează la atribuirea codului de identificare fiscală şi eliberarea certificatului de înregistrare fiscală, precum şi la actualizarea informaţiilor. Reglementare: art.82, alin.(6) şi art.88, alin.(1) din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală;

Formular 020, Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice române. Se depune de către persoanele fizice, altele decît cele care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere. Se utilizează la atribuirea codului de identificare fiscală şi eliberarea certificatului de înregistrare fiscală, precum şi la actualizarea informaţiilor. Reglementare: art.82, alin.(6) şi art.88, alin.(1) din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală;

Formular 070, Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere. Se depune de către contribuabilii persoane fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere. Sunt exceptaţi contribuabilii care desfăşoară exclusiv activităţi într-o formă de asociere. Reglementare: art.82, alin.(6) şi art.88, alin.(1) din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Până la 1 februarie 2016, inclusiv:

Formular 220, Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit. Se depune de către următoarele categorii de contribuabili:
A) Pentru schimbarea, prin opţiune, în condiţiile legii, a sistemului de impunere pentru persoanele fizice (de la impunere în sistem real la normă de venit sau invers) de către:
- contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, impuşi pe bază de norme de venit, şi care doresc, prin opţiune, să treacă la impunere în sistem real;
- contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, impuşi în sistem real şi care doresc, prin opţiune, să treacă la impunere la normă de venit;
- contribuabilii care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală şi doresc să treacă la impunere în sistem real;
- contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (sub 5 contracte de închiriere) impuse în sistem forfetar şi doresc să treacă la impunere în sistem real.
Reglementare: art.71, alin.(3) şi art.85, alin.(4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.3622/2015.
B) Contribuabilii persoane fizice pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit şi care în anul fiscal anterior (2015) au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro; aceştia au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real începând cu 2016. Reglementare: art.69, alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.3622/2015.
C) Contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv. Reglementare: art.85, alin.(4) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.3622/2015.

Formular 012, Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit. Se depune de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit, alţii decât cei prevăzuţi la art.41, alin.(4) şi (5) din Legea nr.227/2015, care doresc să schimbe sistemul de declarare şi plată. Reglementare: art.41, alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.1994/2012.

Formular 600, Declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii. Se depune de către contribuabilii prevăzuţi la art.148, alin.(1) şi alin.(2) din Codul fiscal cu respectarea legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte şi care îndeplinesc următoarele condiţii, după caz:
a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
b) venitul lunar estimat a se realiza potrivit art.120, alin.(1) din Codul fiscal depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;
c) valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art.69 din Codul fiscal depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit. Reglementare: OPANAF nr.3655/2015.

Până la 5 februarie 2016, inclusiv:

Formular 092, Declaraţia de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România. Se depune la organul fiscal competent, în 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare de către contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA care utilizează ca perioadă fiscală trimestrul calendaristic şi care au efectuat o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, fiind astfel obligaţi să-şi modifice perioada fiscală, devenind plătitori de TVA lunar. Reglementare: art.322 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Până la 10 februarie 2016, inclusiv:

Formular 096, Declaraţia de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA, în vederea aplicării regimului de scutire prevăzut la art.316 din Codul fiscal. Se depune de către persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art.316 din Legea nr.227/2015 care nu au depăşit plafonul de scutire şi care doresc să fie scoase din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA. Reglementare: art.310, alin.(7) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.1768/2012.

Până la 25 februarie 2016, inclusiv:

Formular 097, Notificarea privind aplicarea/încetarea aplicării sistemului TVA la încasare. Se depune pentru ieşirea din sistem până la data de 25 a lunii următoare perioadei fiscale în care persoana impozabilă a depăşit plafonul de către persoanele impozabile care depăşesc plafonul de 2.250.000 lei sau persoanele impozabile care renunţă la aplicarea sistemului TVA la încasare. Reglementare: art.324 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.3884/2013.

Plata impozitului reţinut la sursă în luna precedentă. Au obligaţia plătitorii de următoarele venituri:
- din drepturi de proprietate intelectuală;
- din contracte/convenţii civile şi de agent (fac excepţie contribuabilii care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere şi sunt înregistraţi fiscal potrivit legislaţiei în materie);
- expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;
- veniturile obţinute de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică;
- din premii şi jocuri de noroc;
- veniturile obţinute de nerezidenţi;
- din alte surse.
Reglementare: art.72, alin.(3), art.73, alin.(1) şi (4), art.110, alin.(6), art.115, alin.(3), art.224, alin.(5) şi (6) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Formular 100, Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat. Se depune lunar de către contribuabilii prevăzuţi în OPANAF nr.3136/2013, anexa 6, cap.I, subcap.1, par.1.3 şi la alte termene de către contribuabilii prevăzuţi în OPANAF nr.3136/2013, anexa 6, cap. I, subcap.1, par.1.4. Reglementare: OPANAF nr.3136/2013, OPANAF nr.4024/2014.

Formular 101, Declararea şi plata impozitului pe profit pe anul precedent. Se depune de către organizaţiile nonprofit în baza art.41, alin.(5), lit.a) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.1950/2012, şi de către contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură în baza art.41, alin.(5), lit.b) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.1950/2012.

Formular 112, Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate pentru luna precedentă. Se depune de către:
- persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, instituţiile prevăzute la art.136, lit.d)-f) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum şi persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidenţa legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte;
- persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activităţi dependente,
- instituţiile publice care calculează, reţin, plătesc şi suportă contribuţii sociale obligatorii în numele asiguratului,
- orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.
Reglementare: art.147, alin.(1) şi (2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, OMFP nr.1045/2012.

Formular 224, Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedentă. Se depune de către persoanele fizice care obţin salarii din străinătate pentru activităţi în România şi persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România. Reglementare: art.82, alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.3622/2015.

Formular 300, Decont de taxă pe valoarea adăugată. Se depune de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art.316 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. Termen declarare: lunar, trimestrial, semestrial , anual, în funcţie de perioada fiscală. Reglementare: art.323, alin.(1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.1790/2012.

Formular 301, Decontul special de taxă pe valoarea adăugată pentru luna precedentă. Se depune de către persoanele menţionate în instrucţiunile de completare a formularului, pentru fiecare secţiune. Reglementare: art.324, alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.30/2011.

Formular 306, Cererea privind utilizarea ca perioadă fiscală pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic pentru anul curent. Se depune de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art.316 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. Reglementare: OPANAF nr.6/2010.

Formular 307, Declaraţia privind sumele rezultate din ajustarea/corecţia ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată. Se depune de către persoanele impozabile prevăzute la art.280, alin.(6), art.270, alin.(7), art.310, alin.(7), art.316, alin.(11), lit.a)-e) şi g) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. Reglementare: OPANAF nr.2223/2013.

Formular 311, Declaraţia privind taxa pe valoarea adăugată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art.316, alin.(11), lit.a)-e), lit.g) şi lit.h) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. Se depune de către persoanele impozabile al căror cod de TVA a fost anulat conform art.316, alin.(11), lit.a)-e), lit.g) şi lit.h) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal şi care efectuează în perioada în care nu au cod valid de TVA, livrări şi/sau achiziţii/prestări de bunuri/servicii care sunt obligate la plata TVA. Reglementare: OPANAF nr.632/2015.

Formular 390-VIES, Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna precedentă. Se depune de către contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA conform art.316 sau art.317 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. Reglementare: art.325 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.3162/2011.

Formular 392A, Declaraţia informativă privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul 2015. Se depune de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art.316 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal a căror cifră de afaceri efectiv realizată la finele anului calendaristic este inferioară sumei de 220.000 lei. Reglementare: art.324, alin.(4) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.522/2016.

Formular 392B, Declaraţia informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul 2015. Se depune de către persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA conform art.316 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal a căror cifră de afaceri efectiv realizată la finele anului calendaristic, excluzând veniturile din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, este inferioară sumei de 220.000 lei. Reglementare: art.324, alin.(5) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.522/2016.

Formular 393, Declaraţia informativă privind veniturile obţinute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internaţional de persoane, cu locul de plecare din România în anul 2015. Se depune de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art.316 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, care în cursul anului precedent au prestat servicii de transport internaţional de persoane. Reglementare: art.324, alin.(6) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.522/2016.

Formular 394, Declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional. Se depune de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art.316 din Legea nr.227/2015, obligate la plata taxei conform art.307, alin.(1), (2), (6) şi (7) din Legea nr.227/2015, pentru operaţiuni impozabile în România conform art.268, alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal şi persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art.316 din Legea nr.227/2015, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziţii de bunuri sau servicii taxabile. Reglementare: OPANAF nr.3769/2015.

Până la 29 februarie 2016, inclusiv:

Declaraţia informativă privind impozitul reţinut şi plătit pentru veniturile cu regim de reţinere la sursă/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi pentru anul precedent. Se depune de către plătitorii veniturilor care au obligaţia să reţină la sursă impozitul pe venitul nerezidenţilor. Reglementare: art.231, alin.(1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.522/2016.

Declaraţia anuală privind impozitul pe reprezentanţe. Se depune de către persoanele juridice din străinătate care au deschis o reprezentanţă în Romania. Reglementare: art.237 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, OMFP nr.460/2004.

Formular 205, Declaraţia informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit pentru anul precedent. Se depune de către plătitorii de venituri care au obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, conform titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum şi intermediari, societăţi de administrare a investiţiilor, în cazul răscumpărării de titluri de participare la fondurile deschise de investiţii, sau alţi plătitori de venit, după caz, pentru câştiguri/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzacţiilor cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise. Reglementare: art.132, alin.(2) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, OPANAF nr.3883/2013.

Formular 400, Declaraţia informativă privind veniturile din economii obţinute din România de persoanele fizice rezidente în state membre ale Uniunii Europene, ţări terţe şi teritorii dependente sau asociate pentru plăţile făcute în anul precedent. Se depune de către plătitorii de venituri din economii obţinute din România de persoanele fizice rezidente în state membre ale Uniunii Europene, ţări terţe şi teritorii dependente sau associate. Reglementare: art.231 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, OMEF nr.564/2007.

Formular 402, Declaraţia informativă privind veniturile de natură salarială sau asimilate salariilor, inclusiv remuneraţiile administratorilor şi ale altor persoane asimilate acestora, rezidenţi ai altor state membre ale Uniunii Europene, realizate în România pentru anul precedent. Se depune de către plătitorii veniturilor de natură salarială sau asimilate salariilor/remuneraţiilor administratorilor şi ale altor persoane asimilate acestora, denumiţi în continuare entităţi raportoare, care au obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pe veniturile din astfel de remuneraţii. Reglementare: OPANAF nr.2727/2015.

Formular 403, Declaraţia informativă privind produsele de asigurări de viaţă contractate de rezidenţi ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul României pentru anul precedent . Se depune de către asigurătorii definiţi conform Legii nr.32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare. Reglementare: OPANAF nr.2727/2015.


Data publicării: 04.02.2016 (3.067 vizualizări)


comentarii


Articole recente
- Modificare formular 208 (19.02.2024) (829 vizualizări)
- Modificare formular 100 (05.02.2024) (1.974 vizualizări)
- Noua declarație unică (11.01.2024) (2.018 vizualizări)
- Modificare procedură Certificat de amânare la plată a TVA (03.01.2024) (1.024 vizualizări)
- Registrul achizițiilor de locuințe (03.01.2024) (1.393 vizualizări)



Întrebări şi răspunsuri recente
- Termenul de depunere al declarației 101 în anul 2022 (24.02.2022) (2.856 vizualizări)
- Prescripția dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale (16.12.2021) (3.676 vizualizări)
- Susținerea orală a contestației la actul administrativ fiscal (24.12.2020) (2.945 vizualizări)
- Ce este concordatul preventiv? (14.07.2020) (3.632 vizualizări)
- Cine poate fi expertul independent care poate întocmi planul de restructurare a obligațiilor bugetare? (09.07.2020) (5.906 vizualizări)






Abonare newsletter
Nume:
E-mail:


Ştiri financiare
- Bursele europene au închis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a deschis în creştere (09.04.2020)
- Bursele asiatice au închis în apreciere (09.04.2020)
- Euro s-a depreciat la 4,8278 lei (09.04.2020)
- ROBOR la trei luni a scăzut la 2,54% (09.04.2020)
- Bursele europene au deschis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au deschis în apreciere (09.04.2020)
- La mijlocul şedinţei, bursele asiatice erau în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a închis în creştere (09.04.2020)


Copyright ©2011-2024 Pandora Impex SRL.