|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Precizări privind depunerea declaraţiei 230 în anul 2016 |
Reamintim prevederile Ordinului preşedintelui ANAF nr.4018 din 23 decembrie 2014 privind depunerea formularului 230 "Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor".
1. Formularul se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, în următoarele situaţii:
- au efectuat în anul de raportare cheltuieli pentru acordarea de burse private conform Legii nr.376/2004 privind bursele private, cu modificările ulterioare, şi solicită restituirea acestora;
- optează pentru virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau unităţilor de cult.
2. Contribuabilii care îşi exprimă opţiunea privind virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul anual pot solicita direcţionarea acestei sume către o singură entitate nonprofit sau unitate de cult.
Potrivit HG nr.1/2016 privind normele de aplicare a Codului fiscal, în categoria entităţilor nonprofit care pot beneficia de această facilitate se includ: asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale, patronatele, camerele de comerţ, partidele politice, asociaţiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor,în măsura în care, potrivit legilor proprii de organizare şi funcţionare, desfăşoară activităţi nonprofit, iar sumele primite din impozit sunt folosite în acest scop.
3.Termenul de depunere a formularului 230 este anual, până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a venitului.
4.Organul fiscal unde se depune formularul este:
a) organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
b) organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru ceilalţi contribuabili persoane fizice.
5. Modalităţi de depunere a formularului 230:
- în format hârtie, la registratura organului fiscal competent;
- prin poştă cu confirmare de primire;
- prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Important! Pentru comunicarea opţiunii contribuabililor prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, aceştia se pot înrola în spaţiul privat virtual pe pagina de internet www.anaf.ro, de unde, după înregistrare, îşi pot exprima on-line opţiunea privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate
salariilor, accesând secţiunea Declaraţii – Completare declaraţii - D230.
Prin această modalitate de depunere a cererilor se elimină timpul consumat pentru deplasarea la sediile unităţilor fiscale, se evită aglomeraţia la ghişeele instituţiei ori eventualele costuri generate de transmiterea cererilor prin poştă cu confirmare de primire şi, mai ales, se elimină riscul ca datele cu caracter personal să fie folosite abuziv de persoane rău intenţionate.
Data publicării: 18.03.2016 (2.629 vizualizări)
|
|
|