|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Precizări ale MFP privind afişarea pe uşă a înştiinţării |
Pentru o corectă informare a contribuabililor, Ministerul Finanţelor Publice vine cu lămuriri legate de comunicarea actelor administrative fiscale.
În prezent, Codul de procedură fiscală prevede două modalităţi de comunicare directă a actelor administrative fiscale emise pe suport hârtie respectiv:
1. prin poştă cu scrisoare recomandată şi confirmare de primire,
2. prin remiterea actului dacă se asigură primirea sub semnătură a acestuia.
Această din urmă modalitate se poate realiza fie la sediul organului fiscal emitent (contribuabilul se prezintă pentru ridicarea actului), fie la domiciliul fiscal al contribuabilului destinatar.
Prin modificarea art.47 din Codul de procedură fiscală se propune reglementarea regulilor pentru remiterea actului în acest din urmă caz, similară cu cea din Codul de procedură civilă (art.163) referitoare la comunicarea citaţiilor şi a hotărârilor instanţelor de judecată, însă adaptată specificului raportului juridic fiscal.
Astfel, funcţionarul din cadrul organului fiscal care se deplasează la domiciliul fiscal al contribuabilului în vederea înmânării actului, dacă va constata că respectivul contribuabil refuză să primească actul sau nu îl găseşte la domiciliu, atunci va afişa pe uşa acestuia o înştiinţare.
Precizăm că nu se afişează actul administrativ fiscal (ex. decizia de impunere) sau actul de executare (ex. somaţia), ci se afişează o înştiinţare din care rezultă că respectivul contribuabil a refuzat primirea actului sau nu a fost găsit la domiciliu, precum şi anumite informaţii care să îi permită contribuabilului să identifice organul fiscal care a afişat înştiinţarea.
În acest caz, contribuabilul are la dispoziţie 15 zile în care poate să se prezinte la sediul organului fiscal pentru a i se comunica actul. Dacă în cele 15 zile nu se prezintă, atunci actul se consideră comunicat şi organul fiscal este îndreptăţit să pună în executare decizia de impunere sau alt act administrativ fiscal.
Totodată precizăm faptul că această măsură a fost solicitată de reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale ca o alternativă la comunicarea prin poştă, în vederea reducerii costurilor pe care le presupune această modalitate de comunicare, în special pentru organele fiscale locale care dispun de un buget mic pentru administrarea impozitelor şi totodată un volum semnificativ de acte administrative ce trebuie comunicate.
Data publicării: 30.05.2016 (1.773 vizualizări)
|
|
|