|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Noutăţi privind tratamentul fiscal al veniturilor din salarii din 2016 |
Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr.227/2015, noul Cod fiscal, apar modificări în tratamentul fiscal al veniturilor din salarii. Am rezumat, în cele ce urmează, aceste mofidicări.
1. Salariul minim brut pe economie rămâne la valoarea de 1.050 lei (stabilită cu începere de la 1 iulie 2015). Deşi a existat intenţia măririi salariului minim din 2016, în raport cu ultimele declaraţii ale noului guvern, nivelul rămâne acelaşi.
2. Se modifică deducerea personală de bază
a) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv (anterior datei de 31.12.2015 era 1.000 lei) astfel:
(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 300 lei (anterior datei de 31.12.2015 era 250 lei);
(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 400 lei (anterior 350 lei);
(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 500 lei (anterior 450 le);
(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 600 lei (anterior 550 lei);
(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 800 lei (anterior 650 lei).
Din 2016, pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei (anterior 1.0001 lei) şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.
3. Persoanele aflate în întreţinere
Din 2016, persoana în întreţinere poate fi:
- soţia/soţul;
- copiii;
- alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 300 lei lunar (anterior 250 lei) cu excepţia veniturilor prevăzute la art.62, lit.o), w) şi x) şi/sau a pensiilor de urmaş cuvenite conform legii, precum şi a prestaţiilor sociale acordate potrivit art.58 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Din 2016, se exceptează astfel de la baza de calcul a plafonului o serie de venituri (anterior nu exista nicio excepţie) astfel :
- bursele primite de persoanele care urmează orice formă de şcolarizare sau perfecţionare în cadru instituţionalizat;
- premiile obţinute de sportivii medaliaţi la campionatele mondiale, europene şi la jocurile olimpice/paralimpice;
- premiile şi alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport şi altele asemenea, obţinute de elevi şi studenţi în cadrul competiţiilor interne şi internaţionale, inclusiv elevi şi studenţi nerezidenţi în cadrul competiţiilor desfăşurate în România;
- pensiile de urmaş;
- prestaţiile sociale.
4. Deducerea de la impozit a contributiei facultative la sănătate în limita a 400 €
Din 2016, din baza de calcul a impozitului pe venitul din salarii se pot deduce primele de asigurare voluntară de sănătate conform Legii nr.95/2006, republicată, suportate de angajaţi, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 €.
5.Tratamentul utilizării vehiculelor cu deductibilitate de 50%
Din 2016, se prevede clar că nu sunt impozabile avantajele sub forma utilizării în scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile în cota de 50%, conform prevederilor art.25, alin.(3), lit.l) şi art. 68 alin.(7), lit.k).
Anterior datei de 31.12.2015, nu era suficient de clar care este tratamentul fiscal al procentului de 50% în care un vehicul era folosit în interes personal: trebuia considerat avantaj în natură sau cheltuială nedeductibilă, lasand astfel loc la intrepretări.
6. Posibilitatea de a acorda diurnă deductibilă administratorilor
Dacă anterior datei de 31.12.2015 nu era permisă fiscal acordarea diurnei administratorilor care nu aveau calitatea de salariaţi, începând cu 2016 se reglementează această posibilitate prin introducerea acestei prevederi la capitolul referitor la veniturile din salarii. Astfel, la art.76, alin.(2), se precizează că este venit asimilat salariilor depăşirea plafonului deductibil pentru diurna acordata administratorilor. Astfel, în mod implicit, se înţelege că administratorii pot beneficia de diurnă deductibilă. Prin asimilare, diurna va fi deductibilă şi în cazul persoanelor cu activităţi independente.
Data publicării: 08.12.2015 (6.140 vizualizări)
|
|
|