|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Noutăţi privind recuperarea sumelor plătite în plus la bugetul de stat |
După cum v-am informat, în Monitorul Oficial nr. 328 din 14 mai 2015, a fost publicat Ordinul ministrului finanţelor publice nr.528/2015 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare. Redăm mai los principalele prevederi ale ordinului.
Actul normativ tratează sumele achitate în plus ce nu sunt cuprinse în vreo altă reglementare sau pentru care nu există o altă procedură de restituire.
Potrivit reglementărilor din actul normativ, acestea sunt sumele care pot fi restituite la cerere:
a) cele plătite fără existenţa unui titlu de creanţă;
b) cele plătite în plus faţă de obligaţia fiscală;
c) cele plătite că urmare a unei erori de calcul;
d) cele plătite că urmare a aplicării eronate a prevederilor legale;
e) cele de rambursat de la bugetul de stat;
f) cele stabilite prin hotărâri ale organelor judiciare sau ale altor organe competente potrivit legii;
g) cele rămase după efectuarea distribuirii în cazul în care executarea silită a fost pornită de mai mulţi creditori sau când până la eliberarea ori distribuirea sumei rezultate din executare au depus şi alţi creditori titlurile lor;
h) cele rezultate din valorificarea bunurilor sechestrate sau din reţinerile prin poprire, după caz, în temeiul hotărârii judecătoreşti prin care se dispune desfiinţarea executării silite.
În această privinţă, sunt introduse odată cu noul act, trei formulare utilizate în desfăşurarea procesului de restituire:
- Cerere de restituire a unor sume reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare;
- Dispoziţie de restituire a unor sume reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare;
- Înştiinţare de restituire a unor sume reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit şi pentru care nu există obligaţia de declarare.
Cererea de restituire cuprinde următoarele elemente:
a) denumirea solicitantului;
b) codul de înregistrare fiscală;
c) domiciliul fiscal al solicitantului;
d) suma şi natura creanţei solicitate la restituire;
e) codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
f) banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei;
g) datele de identificare ale organului fiscal în a cărui administrare se află acesta;
h) motivul pentru care se solicită restituirea taxei, temeiul legal al solicitării şi documente justificative, dacă este cazul.
Notă: la cererea de restituire se anexează copii ale documentelor de plată ale solicitanţilor.
Se menţionează totodată că, în termen de 15 zile de la depunerea cererii, autoritatea sau instituţia publică verifică dacă prestaţia nu s-a realizat ori dacă plata a fost efectuată necuvenit sau în cuantum mai mare decât obligaţia legală şi emite, în cazul în care solicitantul este indeptatit la recuperarea sumei, o dispoziţie de restituire. În termen de 3 zile de la aprobare, documentaţia împreună cu dispoziţia de restituire se transmit de către autoritatea sau instituţia publică unităţii Trezoreriei Statului la care sunt arondate acesteia.
În plus, se verifică şi încadrarea în termenul legal de prescripţie a dreptului de a cere compensarea sau restituirea sumelor în cauză.
În cazul solicitanţilor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectuează numai prin decontare bancară, în contul indicat prin cererea de restituire, iar în cazul solicitanţilor persoane fizice, restituirea se efectuează fie în contul bancar indicat, fie în numerar, pentru sume mai mici de 500 lei, la ghişeul unităţii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea/ rambursarea unor sume.
Cererea de restituire va fi soluţionată în termen de 45 zile de la data înregistrării acesteia de către compartimentul cu atribuţii de compensare/restituire sau de către unitatea Trezoreriei Statului care va efectuă restituirea sumei, după caz.
Data publicării: 19.05.2015 (2.790 vizualizări)
|
|
|