Pagina principală  | Articole  | Întrebări şi răspunsuri  | Calculator salarii  | Profesionişti contabili  | Experţi contabili judiciari  | Contact 




Legături utile
- Calendarul obligaţiilor fiscale în 2022
- Codul fiscal cu norme 2016 actualizat în 2023
- Codul de procedură fiscală 2016 actualizat în 2023
- Legea contabilităţii republicată

- Convenţii de evitare a dublei impuneri

- Ministerul Finanţelor
- ANAF

- Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România

Nou!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa. Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!

Norme cotă redusă TVA pentru restaurante


În Monitorul Oficial nr.1037 din 6 decembrie 2018, a fost publicat Ordinul ministrului finanțelor publice nr.3659 din 26 noiembrie 2018 pentru aprobarea Instrucțiunilor de aplicare unitară a prevederilor art.291, alin.(2), lit.e) și alin.(3), lit. e) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Începând cu data de 1 noiembrie 2018, a fost stabilită cota redusă de TVA de 5% pentru serviciile de restaurant și catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10.

Prin ordin, se explicitează serviciile de alimentație care beneficiază de această cotă redusă de TVA de 5%, aducându-se și o serie de exemple concrete.

Sunt aduse astfel o serie de precizări pentru a se delimita în mod clar activitățile de alimentație desfășurate de agenții economici în:
a) livrări de alimente, pentru care se aplică TVA de 9%;
b) prestări de servicii de restaurant sau catering, pentru care se aplică TVA de 5%.

Pentru încadrarea din punct de vedere al TVA a unei operațiuni ca livrare de bunuri sau prestare de servicii de restaurant sau catering trebuie efectuată o examinare calitativă a întregii operațiuni, din care să reiasă dacă elementele de prestare de servicii care precedă și însoțesc livrarea alimentelor sunt sau nu preponderente.

În situația în care o persoană impozabilă se limitează la livrarea unor feluri de mâncare standardizate la o locație precizată de client, fără niciun alt element suplimentar de prestare de servicii, sau atunci când livrarea felurilor de mâncare reprezintă elementul predominant al unei operațiuni, operațiunea reprezintă o livrare de alimente.


Data publicării: 07.12.2018 (2.643 vizualizări)


comentarii


Articole recente
- Modificare formular 208 (19.02.2024) (827 vizualizări)
- Modificare formular 100 (05.02.2024) (1.972 vizualizări)
- Noua declarație unică (11.01.2024) (2.017 vizualizări)
- Modificare procedură Certificat de amânare la plată a TVA (03.01.2024) (1.022 vizualizări)
- Registrul achizițiilor de locuințe (03.01.2024) (1.393 vizualizări)



Întrebări şi răspunsuri recente
- Termenul de depunere al declarației 101 în anul 2022 (24.02.2022) (2.855 vizualizări)
- Prescripția dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale (16.12.2021) (3.676 vizualizări)
- Susținerea orală a contestației la actul administrativ fiscal (24.12.2020) (2.945 vizualizări)
- Ce este concordatul preventiv? (14.07.2020) (3.632 vizualizări)
- Cine poate fi expertul independent care poate întocmi planul de restructurare a obligațiilor bugetare? (09.07.2020) (5.906 vizualizări)






Abonare newsletter
Nume:
E-mail:


Ştiri financiare
- Bursele europene au închis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a deschis în creştere (09.04.2020)
- Bursele asiatice au închis în apreciere (09.04.2020)
- Euro s-a depreciat la 4,8278 lei (09.04.2020)
- ROBOR la trei luni a scăzut la 2,54% (09.04.2020)
- Bursele europene au deschis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au deschis în apreciere (09.04.2020)
- La mijlocul şedinţei, bursele asiatice erau în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a închis în creştere (09.04.2020)


Copyright ©2011-2024 Pandora Impex SRL.