|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Noile facilităţi fiscale pentru cei care investesc în IMM-uri |
Persoanele fizice care doresc să investească în societăţi cu răspundere limitată ar putea beneficia de mai multe facilităţi fiscale, incluse într-un nou proiect de lege, aprobat recent de Camera Deputaţilor. Urmează ca legea să fie promulgată de preşedintele ţării şi publicată în Monitorul Oficial.
Proiectul de lege are ca scop stimularea investitorilor individuali (business angels) şi a primit în octombrie 2014 şi avizul Guvernului, fiind votat în februarie 2015 şi de senatori.
Prin proiectul de lege nr. 26/2015 privind stimularea investitorilor individuali, aceştia vor fi scutiţi de plata unor impozite, pentru stimularea unui mediu economic favorabil investiţiilor în IMM-uri nou înfiinţate (start-up-uri).
Un investitor individual (providential sau business angel) se referă la o persoană fizică posesoare de capital, de expertiza şi de dorinţa necesară realizării unei investiţii într-un start-up.
Pe piaţa financiară locală, acest tip de investitori contribuie cu capital propriu, de la 10.000 de euro până la maximum 200.000 de euro, în anumite condiţii şi prin asumarea unui risc înalt, la finanţarea afacerilor din sectoarele economice care prezintă un potenţial sporit de creştere, de exemplu IT şi tehnologie.
Facilităţile fiscale de care va beneficia, în urma implementării acestei legi, un business angel se referă la scutirile de la plată:
- impozitului pe veniturile sub formă de dividende, pentru o perioadă de 3 ani, din momentul dobândirii părţilor sociale, pentru dividendele aferente părţilor sociale dobândite;
- impozitului pentru câştigul stabilit din transferul părţilor sociale dacă înstrăinarea are loc după cel puţin 3 ani de la dobândire.
Acestea sunt condiţiile necesare pentru a investi din postura de business angel:
- este persoană din afara societăţii şi dobândeşte calitatea de asociat al acesteia prin aportul sau în numerar la capitalul social al societăţii, rezultând emiterea de noi părţi sociale în favoarea sa;
- investeşte o sumă cuprinsă între 3.000 de euro şi 200.000 euro (suma investită va fi plătită prin intermediul sistemului bancar din România şi va fi înregistrată în contabilitatea societăţii);
- nu deţine, ca urmare a investiţiei, în nume propriu sau prin persoane interpuse, mai mult de 49% din capitalul social al societăţii în cauză;
- beneficiarul investiţiei sale este un SRL (societate cu răspundere limitată), în condiţiile art. 2 din Legea societăţilor nr. 31/1990.
Data publicării: 15.05.2015 (1.936 vizualizări)
|
|
|