Activităţile cu caracter ocazional prestate de zilieri se vor modifica începând cu 17 iunie 2014. Mai multe modificări au fost aduse de Legea 18/2014, iar societăţile comerciale trebuie să ia la cunoştinţă aceste noi prevederi şi să aplice noile norme în timpul stabilit astfel încât să nu întarzie aplicarea modificărilor aduse de actul normativ amintit.
Ce presupune această modificare destul de importantă pentru firmele care angajează zilieri? Concret, de la 17 iunie 2014, se vor înfiinţa noile registre de evidenţă a zilierilor, conform modelului prevăzut în anexa 1 din Legea 18/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, precum şi pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416 privind venitul minim garantat.
Atenţie! Modelul actual al registrului de evidenţă a zilierilor mai poate fi utilizat numai până la 16 iunie 2014 inclusiv!
Achiziţionarea noilor registre de evidenţă a zilierilor se va face de la sediile ITM, în baza cererii privind solicitarea de eliberare a registrului de evidenţă a zilierilor, întocmită în 2 exemplare, însoţită de copia certificatului de înmatriculare (C.U.I.) a beneficiarului de lucrări, care se va depune la sediul ITM, în vederea aprobării acesteia de către inspectorul şef sau inspectorul şef adjunct relaţii de muncă.
Prin beneficiar de lucrări, înţelegem persoana juridică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală, întreprinderea familială, pentru care zilierul desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional.
Beneficiarul are obligaţia să înregistreze în Registrul de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care are raporturi de muncă. Registrul se întocmeşte zilnic, exceptând perioadele în care nu se apelează la serviciile zilierilor. Beneficiarul va înainta lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către inspectoratul teritorial de muncă unde îşi are sediul un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor conţinând înregistrările din luna precedentă.
Printre modificările aduse de noua lege, se numără şi faptul că, de la 17 iunie, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât valoarea pe oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
De asemenea, potrivit noilor reglementări, în cazul unui accident soldat cu accidentarea zilierului, angajatorul va plăti toate cheltuielile aferente îngrijirii medicale a acestuia.
Data publicării: 12.06.2014 (2.340 vizualizări)
|