|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Noi operațiuni permise la debitarea contului de TVA în cazul split TVA |
În Monitorul Oficial nr.1069 din 18 decembrie 2018, a fost publicat Ordinul președintelui ANAF nr.3040 din 4 decembrie 2018 privind stabilirea operațiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA.
Potrivit prevederilor O.G. nr.23/2017 privind plata defalcată a TVA, au obligația de a utiliza mecanismul split TVA persoanele înregistrate în scopuri de TVA și care se află în cel puțin în una din următoarele situații:
a) Începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligații fiscale reprezentând TVA, neachitate în termen de 60 de zile de la scadență, în cuantum mai mare de 15.000 lei pentru contribuabilii mari, 10.000 lei pentru contribuabilii mijlocii, 5.000 lei pentru ceilalți contribuabili;
c) Se află sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.
Persoanele înregistrate în scopuri de TVA potrivit art.316 care nu sunt obligate să aplice mecanismul plății defalcate a TVA pot opta pentru aplicarea split TVA. Aceste persoane vor beneficia de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderii.
Potrivit prevederilor art.9, alin.(1), lit.l) din ordonanță, prin ordin al președintelui ANAF se vor stabili și alte operațiuni care permit debitarea contului de TVA, în afara operațiunilor expres stipulate în ordonanță. Astfel, prin ordinul analizat au fost stabilite următoarele operațiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVA:
a) înființarea popririi asupra disponibilităților bănești;
b) înființarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terți;
c) înființarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de încasat de la autorități sau instituții publice;
d) valorificarea bunurilor sechestrate/intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, de către organele de executare silită competente și cele de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului;
e) compensarea obligațiilor reprezentând TVA de plată cu alte creanțe bugetare aprobate la restituire;
f) alte situații în care TVA aferentă achizițiilor de bunuri și/sau servicii a fost achitată de titular dintr-un alt cont decât un cont de TVA sau prin alte instrumente/mijloace de plată, acesta neavând obligația efectuării plății din contul de TVA.
Data publicării: 21.12.2018 (3.178 vizualizări)
|
|
|