|
Nou! |
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Noi condiții pentru deducerea suplimentară la calculul rezultatului fiscal în cazul activităților de cercetare-dezvoltare |
Începând cu 1 ianuarie 2023, activitățile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:
a) sunt cuprinse într-un proiect de cercetare-dezvoltare, astfel cum este definit în Ordonanța Guvernului nr.57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.324/2003, cu modificările și completările ulterioare, identificat prin următoarele elemente:
1. scopul proiectului și obiectivele proiectului;
2. domeniul de cercetare-dezvoltare;
3. perioada de desfășurare a proiectului;
4. resursele alocate proiectului (sursele de finanțare și, dacă este cazul, echipa de proiect și infrastructura de cercetare);
5. bugetul proiectului;
6. categoria rezultatului activității de cercetare-dezvoltare, conform art.74 din Ordonanța Guvernului nr.57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.324/2003, cu modificările și completările ulterioare;
7. caracterul inovativ;
b) sunt activități de cercetare aplicativă și/sau dezvoltare tehnologică.
În cadrul activităților de dezvoltare tehnologică se iau în considerare activitățile de dezvoltare experimentală.
Pentru încadrarea proiectelor și activităților ca fiind de cercetare-dezvoltare, autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare constituie un corp de experți înscriși în Registrul național al experților pentru certificarea activității de cercetare-dezvoltare.
Metodologia de selecție a experților, normele metodologice cu privire la expertiza în vederea certificării activității de cercetare-dezvoltare, precum și structura Registrul național al experților pentru certificarea activității de cercetare-dezvoltare se aprobă prin ordin al conducătorului autorității de stat pentru cercetare-dezvoltare.
În vederea încadrării proiectelor și activităților pentru a beneficia de stimulentele fiscale prevăzute la art.20 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, contribuabilul poate solicita certificarea activității de către un expert înscris în Registrul național al experților pentru certificarea activității de cercetare-dezvoltare.
Prin excepție, contribuabilii mari, stabiliți potrivit OPANAF nr.1721/2021 privind organizarea activității de administrare a marilor contribuabili, au obligația de a solicita certificarea activității de cercetare-dezvoltare de către un expert înscris în registrul menționat.
Pentru proiectele și activitățile de cercetare-dezvoltare finanțate din fonduri publice naționale și internaționale nu este necesară certificarea de către experții înscriși în Registrul național al experților pentru certificarea activității de cercetare-dezvoltare.
În sensul prezentelor norme, termenii folosiți au înțelesul din OG nr.57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.324/2003, cu modificările și completările ulterioare.
Baza legală: Ordin comun MF/MCID nr.3265/21453/2022 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului finanțelor publice și al ministrului educației naționale și cercetării științifice nr.1056/4435/2016 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal publicat în Monitorul Oficial al României partea I nr.967/04.10.2022.
Data publicării: 14.11.2022 (1.033 vizualizări)
|
|
|