|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Modificările Codului fiscal referitoare la contribuţii |
După cum v-am informat, în Monitorul Oficial nr.885 din 10 din noiembrie 2017, a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Începând cu 1 ianuarie 2018, prevederile referitoare la contribuţiile sociale se modifică după cum urmează:
Contribuţia de asigurări sociale (CAS)
- Cotele de contribuţii de asigurări sociale şi persoanele obligate la plata acestora se modifică, astfel:
a) 25 % datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;
b) 4 % datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
c) 8 % datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea
de angajatori sau sunt asimilate acestora.
- Prin urmare, pentru veniturile din salarii cota de contribuţie a angajatului la CAS va fi de 25% (anterior era de 10,5%), iar pentru angajator va fi de 4% sau 8%, în funcţie de condiţiile de muncă (anterior era de 15,8%).
- Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, baza lunară de calcul al CAS o va reprezenta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia. Contribuţia se va datora doar în situaţia în care venitul net realizat în anul precedent raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, va fi cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabileşte contribuţia. În caz contrar, persoana poate opta pentru plată CAS (nu este obligată).
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS)
- Cota de CASS este de 10% şi se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii CASS, potrivit Codului fiscal.
- Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, baza lunară de calcul al CASS o va reprezenta nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia. Contribuţia se va datora doar în situaţia în care venitul net realizat în anul precedent raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, va fi cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabileşte contribuţia. În caz contrar, persoana poate opta pentru plata CASS (nu este obligată).
Contrbutia la şomaj – se abrogă.
Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de sănătate – se abrogă.
Contribuţia pentru accidente de muncă – se abrogă.
Contribuţia la fondul de garantare pentru plată creanţelor salariale – se abrogă.
Contribuţia asiguratorie pentru muncă
- Angajatorii vor datora contribuţia asiguratorie pentru muncă pentru veniturile din salarii plătite angajaţilor.
- Cotă contribuţiei asiguratorie pentru muncă este de 2,25%.
- Baza lunară de calcul al contribuţiei asiguratorii pentru muncă o reprezintă suma câştigurilor brute realizate din salarii şi venituri asimilate salariilor.
Data publicării: 27.11.2017 (7.254 vizualizări)
|
|
|