|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Modificări contabile |
În Monitorul Oficial nr.18 din 6 ianuarie 2023, a fost publicat Ordinul ministrului finanțelor nr.4291 din 20 decembrie 2022 pentru reglementarea unor aspecte contabile.
În concordanță cu modul de contabilizare de către entitățile care au optat, potrivit legii, să repartizeze dividende în cursul exercițiului financiar, și anume pe seama creanțelor (contul 463 „Creanțe reprezentând dividende repartizate în cursul exercițiului financiar”), entitățile care primesc asemenea sume le vor recunoaște drept datorie (contul 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende”).
Se menționează condițiile în care entitatea trebuie să întrerupă capitalizarea costurilor îndatorării, și anume atunci când aceasta nu lucrează efectiv la realizarea activului cu ciclu lung de fabricație.
Referitor la natura contabilă a sumelor primite în avans de la clienți, se clarifică situația în care aceste sume reprezintă datorii (contabilizate în contul 419 „Clienți–creditori”), respectiv venituri înregistrate în avans (contabilizate în contul 472 „Venituri înregistrate în avans”).
Referitor la contabilizarea contractelor de licență a proprietății intelectuale, se introduc prevederi explicite cu privire la tratamentul contabil aplicabil atunci când o entitate acordă unui client dreptul de a utiliza proprietatea sa intelectuală. Astfel, modalitatea în care aceasta recunoaște veniturile corespunzătoare este determinată de prevederile contractuale.
Referitor la păstrarea statelor de salarii, ca o consecință a prevederilor Legii nr.195/2022 pentru completarea art.25 din Legea contabilității nr.82/1991, se modifică cerințelor cuprinse în reglementările contabile în vigoare, care prevăd durata de păstrare a statelor de salarii, astfel încât acestea să respecte prevederile legii menționate.
Data publicării: 11.01.2023 (3.141 vizualizări)
|
|
|