|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Modificări ale Codului administrativ |
În Monitorul Oficial nr.1013 din 19 octombrie 2022, a fost publicată Legea nr.283 din 17 octombrie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ.
Raporturile de serviciu ale funcționarilor publici se pot exercita și în regim de telemuncă (conform dispozițiilor Codului administrativ), precum și în regim de muncă la domiciliu (conform dispozițiilor Codului muncii).
Activitatea desfășurată în regim de telemuncă se bazează pe acordul de voință al părților și se realizează ca urmare a aprobării de către conducătorul instituției publice a solicitării funcționarului public. Conducătorii instituțiilor publice stabilesc prin act administrativ structurile din cadrul acestora, activitățile, precum și posturile pentru care se poate aproba desfășurarea activității în regim de telemuncă.
Durata activității desfășurate în regim de telemuncă nu poate depăși 5 zile pe lună și se poate aproba pentru:
a) funcționarii publici care au copii cu vârsta de până la 11 ani;
b) funcționarii publici care acordă îngrijire unei rude;
c) funcționarii publici care au o stare de sănătate care nu le permite deplasarea la sediul instituției publice, din cauze determinate de unele boli grave ori în situație de graviditate;
d) funcționarii publici care desfășoară activități dintre cele stabilite de conducătorul instituției publice ca putând fi realizate în regim de telemuncă.
Pe durata exercitării activității în regim de telemuncă sau a muncii la domiciliu, funcționarii publici beneficiază de toate drepturile recunoscute prin lege, cu excepția sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase.
În termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, la nivelul instituțiilor publice se aprobă proceduri pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă, respectiv pentru desfășurarea muncii la domiciliu, care cuprind cel puțin următoarele aspecte:
a) formatul cererii;
b) mijloacele necesare îndeplinirii atribuțiilor potrivit fișei de post (ex. telefon, calculator, internet, semnătură electronică);
c) mecanismele doveditoare, de raportare și de monitorizare.
Modificările Codului administrativ intră în vigoare la 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii.
Data publicării: 21.10.2022 (1.236 vizualizări)
|
|
|