|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Modificări și completări Cod fiscal aduse de Legea 30/2019 |
În Monitorul Oficial nr.44 din 16 ianuarie 2019, a fost publicată Legea nr.30 din 10 ianuarie 2019 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.25/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare.
Impozitul pe profit
Au fost introduse și tichetele culturale în cadrul cheltuielilor sociale pentru care se acordă deductibilitate în limita a 5% din fondul de salarii.
A fost precizat faptul că, în cazul sponsorizărilor efectuate către entități persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv unități de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, în limitele prevăzute de prezenta literă, doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data încheierii contractului, în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale se organizează de ANAF. Înscrierea în registru se realizează pe baza solicitării entității, dacă sunt îndeplinite cumulativ, la data depunerii cererii, următoarele condiții:
a) desfășoară activitate în domeniul pentru care a fost constituită, pe baza declarației pe propria răspundere;
b) și-a îndeplinit toate obligațiile fiscale declarative prevăzute de lege;
c) nu are obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, mai vechi de 90 de zile;
d) a depus situațiile financiare anuale, prevăzute de lege;
e) nu a fost declarată inactivă, potrivit art. 92 din Codul de procedură fiscală.
Au fost revizuite regulile privind limitarea deductibilității dobânzii și a altor costuri echivalente dobânzii din punct de vedere economic.
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
A fost introdusă o nouă categorie de venituri care nu se cuprinde în baza de impozitare: «e^1) veniturile din ajustări pentru pierderi așteptate aferente activelor financiare constituite de persoanele juridice române care desfășoară activități în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite în perioada în care persoana juridică română era supusă impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.»"
Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult (oricare ONG, nu numai cele care sunt licențiate pentru prestarea de servicii sociale), care la data încheierii contractului sunt înscrise în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.
Impozitul pe venit
Contribuablii, persoane fizice, vor putea redirecționa 3,5% din impozitul pe venit pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult (oricare ONG, nu numai cele care sunt licențiate pentru prestarea de servicii sociale), precum și pentru acordarea de burse private.
Entitățile nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii, precum și unitățile de cult beneficiază de sumele redirecționate (3,5%) dacă la momentul plății acestora de către organul fiscal sau angajatorul/plătitorul de venit figurează în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
A fost precizat în mod expres faptul că „veniturile din transferul de monedă virtuală” sunt incluse în categoria veniturilor din alte surse. Pentru aceste venituri se depune declarație de către beneficiar (nu se reține la sursă impozitul). Câștigul din transferul de monedă virtuală se va determina ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.
TVA
Au fost aduse modificări și completări la modalitatea de modificare a bazei impozabile în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa ca urmare a intrării în faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii în aplicare a unui plan de reorganizare admis și confirmat printr-o sentință judecătorească, prin care creanța creditorului este modificată sau eliminată.
Au fost modificate condițiile de aplicare a cotei reduse de TVA de 5% în ceea ce privește livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.
Data publicării: 18.01.2019 (4.161 vizualizări)
|
|
|