|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Modificare legislație zilieri |
În Monitorul Oficial nr.309 din 19 aprilie 2019, a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvernului nr.26 din 18 aprilie 2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Legea nr.52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri a fost modificată și completată, cu următoarele reglementări pricipale:
Niciun zilier nu poate presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepția zilierilor care prestează activități în domeniul agriculturii, creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate, precum și în domeniul viticol; în cazul acestora, perioada nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
La data de 20 decembrie 2019 se înființează Registrul electronic de evidență a zilierilor, ca singura modalitate de transmitere a datelor privind evidența zilierilor. Sistemul informatic aferent Registrului electronic de evidență a zilierilor se achiziționează de Inspecția Muncii, în condițiile legii.
Remunerația primită de zilier pentru activitatea prestată este supusă impozitului pe venit (10%), conform prevederilor Codului fiscal. Calculul, plata și declararea impozitului pe venit sunt în sarcina beneficiarului.
Pentru remunerația plătită zilierilor, beneficiarul nu datorează contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM).
Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri se datorează contribuția de asigurări sociale (CAS), conform prevederilor Codului fiscal, conferind zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii. Calculul, plata și declararea contribuției de asigurări sociale (CAS) sunt în sarcina beneficiarului.
Activitatea desfășurată în condițiile prezentei legi nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate. Acesta se poate asigura opțional în sistemul public de sănătate potrivit prevederilor art. 180 din Codul fiscal.
Activitatea desfășurată nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale. În situația producerii unui accident de muncă sau boală profesională beneficiarul este obligat să asigure plata cheltuielilor aferente îngrijirilor medicale necesare.
Au mai fost introduse următoarele domenii în care pot activa zilierii:
a) activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor - grupa 823;
b) publicitate - grupa 731;
c) activități de interpretare artistică - spectacole - clasa 9001, activități-suport pentru interpretarea artistică - spectacole - clasa 9002 și activități de gestionare a sălilor de spectacole - clasa 9004;
d) creșterea și reproducția animalelor semidomesticite și a altor animale - clasa 0149;
e) activități de alimentație (catering) pentru evenimente - diviziunea 5621;
f) activități de întreținere peisagistică - plantarea, îngrijirea și întreținerea de parcuri și grădini, cu excepția facilității de locuit particulare - clasa 8130;
g) restaurante - clasa 5610;
h) baruri și alte activități de servire a băuturilor - clasa 5630;
i) activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale - clasa 9140.
Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost modificată și completată cu următoarele reglementări principale:
- remunerația brută primită pentru activitatea prestată de zilieri a fost inclusă în baza de calcul pentru CAS;
- a fost introdusă o nouă categorie de persoane fizice care pot opta pentru plata CASS: „persoanele fizice care realizează venituri de natura celor prevăzute la art.155, pentru care nu se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate.”
Data publicării: 22.04.2019 (3.003 vizualizări)
|
|
|