|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Modificare Cod fiscal privind impozitele pe profit și venit |
În Monitorul Oficial nr.1041 din 6 noiembrie 2020, a fost publicată Legea nr.239 din 6 noiembrie 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Impozitul pe profit
A fost stabilit un regim fiscal mai favorabil pentru cheltuielile privind funcționarea unităților de educație timpurie (0-6 ani) aflate în administrarea contribuabilului sau privind sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie aflate în unități care oferă servicii de educație timpurie, conform legislației în vigoare. Aceste cheltuieli nu vor fi deductibile la determinarea profitului, dar contribuabilul va putea scădea aceste cheltuieli cu educația timpurie din impozitul pe profit datorat în limita a 1.500 lei/lună pentru fiecare copil (regulă similară cu cea aplicată cheltuielilor cu sponsorizarea). În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.
S-a precizat faptul că și cheltuielile efectuate cu organizarea și desfășurarea învățământului dual preuniversitar și universitar sunt deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal (anterior era doar învățământul profesional și tehnic). Mijloacele fixe și investițiile aferente acestor activități se vor putea amortiza din punct de vedere fiscal, în mod corespunzător.
Impozitul pe venit
Au fost stabilite ca fiind neimpozabile cu impozit pe venit „bursele, premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecție și altele asemenea primite de elevi pe parcursul învățământului profesional și tehnic și elevi/studenți pe parcursul învățământului dual preuniversitar/universitar (prevedere nou introdusă), potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale”.
Pentru stabilirea venitului net anual din activități independente „sunt cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate pentru organizarea și desfășurarea învățământului profesional și tehnic și învățământului dual preuniversitar și universitar (prevedere nou introdusă), în conformitate cu reglementările legale din domeniul educației naționale, cu excepția cheltuielilor cu amortizarea care sunt deductibile potrivit prevederilor alin.(4), lit.d)."
A fost introdusă o nouă categorie de venituri neimpozabile din perspectiva impozitului pe veniturile din salarii: "v) sumele plătite de angajator pentru educația timpurie a copiilor angajaților;".
Data publicării: 13.11.2020 (4.555 vizualizări)
|
|
|