|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Impozitarea bacșișului |
AJFP Vrancea reamintește contribuabililor că prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activitate corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 - «Restaurante», 5630 - «Baruri și alte activități de servire a băuturilor».
Bacșișul încasat de la client se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia. Conform prevederilor art.23, alin.(3) din OUG nr.28/1999, operatorii economici au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% si 15% din valoarea consumației. Nota de plata trebuie să conțină și o alta rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferita drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.
Potrivit prevederilor art.23, alin.(6) din OUG nr.28/1999, bacșișul se evidențiază distinct pe același bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate si este introdus în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacșiș”.
Sumele provenite din încasarea bacșișului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct și se distribuie integral salariaților, pe baza unei evidenței nominale a acestora.
Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului conform prevederilor art.23, alin.(8) din OUG nr.28/1999.
Potrivit prevederilor art.23, alin.(10) din OUG nr.28/1999, sumele provenite din încasarea bacșișului de către salariați ca urmare a distribuirii prevăzute mai sus sunt calificate ca venituri din alte surse și se supun regimului fiscal prevăzut de titlul IV - cap. X din Legea nr.227/2015, cu modificările si completările ulterioare, nefiindu-le aplicabile prevederile titlului V - Contribuții sociale obligatorii din același act normativ. Impozitul pe venit datorat de salariat se reține la sursa la momentul distribuirii bacșișului de către plătitorii de venituri și se achită la bugetul de stat, potrivit art.115 din Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Aceste sume nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.
Data publicării: 21.08.2023 (1.887 vizualizări)
|
|
|