|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Guvernul a corectat o eroare din legislaţia privind TVA |
În Monitorul Oficial Partea I nr.74/28.01.2015, a fost publicată Ordonanţa Guvernului nr.4/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prin care, alături de alte modificări, se rectifica o prevedere legată de taxa pe valoarea adăugată.
Concret, se corectează eroarea legislativă introdusă de OUG nr. 92/2014 prin care s-a abrogat art. 150 din Codul fiscal privind obligaţia plăţii TVA pentru achiziţiile intracomunitare de bunuri. În acest sens, legiuitorul introduce un nou articol în Codul fiscal, art. 150^1, cu prevederi similare, aproape identice cu cele abrogate.
Modificările, din punctul de vedere al TVA, redate de sursa de mai sus, sunt:
Se reiterează faptul că pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat din oficiu nu au dreptul să deducă TVA pentru achiziţiile de bunuri sau servicii efectuate în perioada de invaliditate a codului de TVA. Dacă bunuri sau servicii vor fi folosite după reînregistrarea în scopuri de TVA când sunt aferente unor operaţiuni taxabile, această persoană are dreptul să îşi deducă TVA de la achiziţia acestor bunuri. Deducerea se exercită în primul decont de TVA depus sau într-un decont ulterior.
Beneficiarii persoane înregistrate în scopuri de TVA nu au dreptul să deducă TVA de la achiziţiile efectuate de la persoane al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat din oficiu.
Fac excepţie cazurile când achiziţiile de la astfel de furnizori se efectuează în cadrul unor proceduri de executare silită sau a procedurilor aplicabile persoanelor în faliment.
Noutatea constă în enumerarea punctuală a Legii nr. 85/2014 privind falimentul că temei al procedurii insolvenţei şi falimentului.
Tot din punctul de vedere al TVA, se corectează eroarea legislativă introdusă de OUG nr. 92/2014 prin care s-a abrogat art. 150 din Codul fiscal privind obligaţia plătii TVA pentru achiziţiile intracomunitare de bunuri. În acest sens, legiuitorul introduce un nou articol în Codul fiscal, art. 150^1, cu prevederi similare, aproape identice cu cele abrogate.
Astfel, există în continuare responsabilitate privind plată TVA pentru achiziţiile intracomunitare de bunuri.
Acest nou temei normativ intră în vigoare cu aceeaşi dată a abrogării temeiului normativ precedent, 13 februarie 2015, iar responsabilitatea este detaliată în funcţie de rezidenţă şi formă juridică a persoanei ce efectuează achiziţia intracomunitară.
Data publicării: 30.01.2015 (3.428 vizualizări)
|
|
|