|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Firmele sancţionate cu suspendarea activităţii îşi vor putea recupera amenzile plătite |
După cum v-am informat, în Monitorul Oficial, Partea I nr. 460 din 25 iunie 2015, a fost publicată Legea 166/2015 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale care modifică OUG nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
În prezent, persoanele sancţionate cu suspendarea activităţii (în urma depistării în casele de marcat a unor sume nejustificate) pot să îşi reia activitatea înainte de termenul de 30 de zile dacă achită amenda stabilită şi o sumă egală cu de 10 ori amenda aplicată.
Prin Legea 166/2015 care modifică OG 10/2015, se prevede că amenzile şi sumele plătite în plus pentru reluarea activităţii înainte de finalizarea celor 30 de zile se recuperează în urma unei hotărâri judecătoreşti care stabileşte ca neîntemeiată amenda aplicată de ANAF.
Reglementările de dinaintea acestei modificări recente stabileau că suma plătită de persoanele sancţionate nu se restituie, chiar dacă instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
Mai jos puteţi vedea, mai întâi, modificarea adusă de Legea 166/2015, urmată de prevederea care a fost modificată:
7. La articolul 10, după punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 3, cu următorul cuprins:
"3. La articolul 11 alineatul (1) litera e), punctul (viii) se modifică şi va avea următorul cuprins:
`(viii) În situaţiile prevăzute la pct. (vii), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat şi poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni CEC SA sau la unităţile Trezoreriei Statului. Termenul de 24 de ore curge de la data înregistrării la registratura organului constatator a dovezii achitării sau de la data confirmării de primire dacă aceasta a fost transmisă prin poştă."
Prevederi vechi, aşa cum au fost modificate prin OUG 8/2015:
Art. 11. alin.(1), lit.e)
(viii) În situaţiile prevăzute la pct. (vii), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amendă aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată laCasa de Economii şi Consemnaţiuni CEC SA sau la unităţile Trezoreriei Statului şi nu se restituie În cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei. Termenul de 24 de ore curge de la data înregistrării la registratura organului constatator a dovezii achitării sau de la data confirmării de primire dacă aceasta a fost transmisă prin poştă.
Alte aspecte privind Legea 166/2015 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale (M. Of. nr. 460 din 25 iunie 2015):
- la extragerile Loteriei bonurilor fiscale se acordă un număr de maximum 100 de premii. Dacă în urma centralizării listei bonurilor fiscale prin care s-au revendicat premiile se constată depăşirea numărului maxim de premii de 100 se procedează la extragerea aleatorie a unui număr de 100 de bonuri fiscale câştigatoare din totalitatea bonurilor fiscale din listă;
- în situaţia suspendării activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, pentru 30 de zile, începând cu cea de-a doua sancţiune aplicată la aceeaşi unitate într-un interval de 24 de luni pentru constatarea unor sume nejustificate cuprinse între 300 lei şi 1000 lei sau mai mari de 1000 lei, precum şi mai mari de 3% din valoarea totală a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, dacă operatorul economic achită amenda contravenţională 17.500 lei sau 27.500 lei în funcţie de faptă sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amendă aplicată, sancţiunea complementară de suspendare a activităţii încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator.
Data publicării: 02.07.2015 (1.681 vizualizări)
|
|
|