Acasă  | Articole  | Întrebări și răspunsuri  | Calculator salarii  | Profesioniști contabili  | Experți contabili judiciari  | Informații fiscale  | Contact 




Legături utile
- Calendarul obligaţiilor fiscale în 2022
- Codul fiscal cu norme 2016 actualizat în 2023
- Codul de procedură fiscală 2016 actualizat în 2023
- Legea contabilităţii republicată

- Convenţii de evitare a dublei impuneri

- Ministerul Finanţelor
- ANAF

- Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România

Nou!
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!

Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa. Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!

Drepturile şi obligaţiile persoanelor fizice în cazul inspecţiei fiscale


În Monitorul oficial de ieri, 18 aprilie 2016, a fost publicată Carta drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse inspecţiei fiscale.

Documentul reactualizează pentru impozitul pe venit prevederile anterioare. Autorităţile fiscale verifică situaţia patrimonială a persoanei fizice, fluxurile de trezorerie şi alte elemente relevante, pentru a stabili dacă persoana fizică şi-a îndeplinit obligaţia plăţii impozitelor.

Dacă sunt găsite în neregulă, reprezentanţii Fiscului au dreptul să ajusteze bazele de impozitare pentru fiecare categorie de venit în incidenţa persoanei fizice, prin utilizarea metodelor indirecte de estimare a veniturilor şi după caz, să dispună măsuri asiguratorii sau proceduri de executare silită.

Durata unei inspecţii nu poate fi mai mare de 6 luni, iar termenul se poate prelungi până la 12 luni, dacă sunt necesare informaţii din străinătate.

În realizarea inspecţiei, trebuie să se ţină cont de drepturile şi obligaţiile contribuabilului, drepturi structurate în această cartă a contribuabilului persoană fizică.

Drepturile persoanei fizice supuse inspecţiei fiscale

1. Dreptul de-a fi înştiinţat dspre verificare.
Cu minim 15 zile înainte de începerea verificării fiscale, persoana fizică trebuie să fie înştiinţată de începerea procedurii, prin comunicarea Avizului de verificare. Avizul cuprinde temeiul juridic al verificării, data de începere a verificării, perioada ce urmează a fi supusă verificării, posibilitatea de a solicita amânarea verificării, locul desfăşurării verificării, solicitarea de informaţii şi înscrisuri relevante pentru verificare. Persoana fizică are la dispoziţie 60 de zile sub sancţiunea decăderii să prezinte documentele justificative şi clarificările relevante.

2. Dreptul de-a solicita amânarea începerii verificării.
Persoana fizică poate solicita o singură data amânarea verificării, prin solicitare scrisă, pentru motive justificate. Autorităţile fiscale vor comunica data la care a fost reprogramată acţiunea de verificare.

3. Dreptul de-a beneficia de asistenţă de specialitate.
Pe toată durată verificării, contribuabilul are dreptul de-a beneficia de asistenţă de specialitate (fiscală sau juridică).

4. Dreptul de-a schimba locul de desfăşurare a verificării.
Persoana fizică are dreptul să solicite schimbarea locului de desfăşurare a verificării fie la domiciliul acesteia, fie la domiciliul /sediul profesional al persoanei ce acordă asistenţă de specialitate.

Această solicitare trebuie adresată organului fiscal înainte de începerea verificării.

5. Prelungirea termenului de prezentare a înscrisurilor şi informaţiilor relevante.
În situaţii justificate, se acordă o singură dată prelungirea cu 30 de zile a termenului de prezentare a acestor date.

6. Dreptul de-a colabora şi de-a numi persoane pentru a furniza informaţii.
Persoana fizică are dreptul de-a colabora pentru constatarea situaţiilor fiscale, de-a furniza informaţii şi-a prezenta înscrisuri.

Persoana fizică are dreptul să numească alte persoane care să dea informaţii.

7. Dreptul de-a refuza furnizarea de informaţii.
Soţul/soţia, respectiv rudele şi afinii persoanei fizice până la gradul al III-lea au dreptul de-a refuza furnizarea de informaţii. Consultanţii fiscali, experţii contabili, auditorii, avocaţii, notarii publici, medicii curanţi, preoţii, au dreptul să refuze comunicarea de informaţii. Cu excepţia preoţilor, aceste persoane pot comunica informaţii cu acordul persoanei fizice.

8. Dreptul de-a fi verificat pentru impozite în perioada de prescripţie.
Sunt supuse verificării numai acele impozite şi taxe aflate în cadrul termenului de prescripţie.

10. Dreptul de-a fi verificat o singură dată.
Persoana fizică poate fi verificată o singură dată pentru fiecare perioadă impozabilă şi pentru fiecare categorie de venituri. În cazuri excepţionale, dacă apar elemente noi necunoscute organelor fiscale, se poate dipune o reverificare.

11. Dreptul de păstrare a secretului fiscal.
Persoanele ce participă la verificare trebuie să păstreze secretul fiscal, cum ar fi datele de identificare, sursa şi valoarea bunurilor, plăţi, conturi, rulaje, credite, datorii, etc.

12. Dreptul de-a cunoaşte rezultatele verificării.
Pe parcursul desfăşurării verificării, persoana fizică are dreptul să fie informată asupra constatărilor făcute de echipa de inspecţie. La finele inspecţiei, se vor prezenţa persoanei fizice constatările şi consecinţele fiscale ale verificării. Persoana fizică are dreptul să exprime în scris un punct de vedere în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la discuţia cu contribuabilul.

13. Dreptul de-a contesta.
Persoana fizică îşi consideră lezate drepturile în urma verificării fiscale, are dreptul la depunerea contestaţiei. Aceasta se va depune în termen de 45 de zile de la comunicarea actului administrativ fiscal contestat.

Obligaţiile persoanei fizice supuse verificării fiscale

În afară de drepturi, în timpul desfăşurării verificării fiscale, persoana fizică are şi obligaţii. Ce obligaţii sunt descrise în Carta drepturilor şi obligaţiilor contribuabilului persoană fizică?

- Obligaţia depunerii declaraţiei de patrimoniu şi venituri. La solicitarea organului fiscal sau când această solicitare s-a realizat odată cu avizul de începere a verificării, se va depune declaraţia de patrimoniu şi venituri. În funcţie de momentul solicitării, sunt două termene: a) 60 zile de la comunicare, dacă aceasta s-a realizat împreună cu Avizul de verificare; şi b) 15 zile de la solicitare, când aceasta s-a realizat în timpul verificării.

- Obligaţia de-a coopera cu organul fiscal. Contribuabilul persoană fizică supus verificării are obligaţia de a coopera cu organul fiscal, prin prezentarea faptelor cunoscute de acesta, în întregime, conform realităţii. Sarcina probei este a persoanei fizice.

- Obligaţia de-a furniza informaţii. Contribuabilul persoană fizică, în mod direct sau prin persoană împuternictă, are obligaţia furnizării de informaţii pentru determinarea stării de fapt fiscale.

- Obligaţia de-a prezenta înscrisuri. Contribuabilul, în mod direct sau prin prin împuternicit, pune la dispoziţia organului fiscal registre, documente de afaceri orice alte înscrisuri pentru determinarea stării de fapt fiscale.

- Obligaţia de-a permite efectuarea de constatări la faţa locului. Cu respectarea drepturilor de-a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa persoanei fizice doar cu acordul acesteia, echipele de inspecţie, respectiv experţii desemnaţi au dreptul să efectueze o constatare la locului, prin intrarea pe terenuri, încăperi sau în alte incinte, când este necesar acest fapt.

- Obligaţia de-a îndeplini măsurile dispuse. Persoana fizică are obligaţia de a îndeplini măsurile dispuse de organul de verificare prin actul întocmit cu această ocazie, în termenele şi în condiţiile stabilite de organele de verificare fiscală.

- Obligaţia de-a plăti diferenţele de impozite. plătii Dacă în urma verificării situaţiei fiscale personale a persoanei fizice rezultă diferenţe de impozit, aceasta are obligaţia plăţii la buget a acestor sume. În cazul în care impozitele se referă la perioade a căror scadenţă a fost depăşită la plată, persoana fizică are obligaţia plăţii dobânzilor şi penalităţilor de întârziere, în cuantumul stabilit de legislaţia în materie - Codul de în procedură fiscală.


Data publicării: 19.04.2016 (2.469 vizualizări)


comentarii


Articole recente
- Modificare formular 208 (19.02.2024) (1.689 vizualizări)
- Modificare formular 100 (05.02.2024) (2.684 vizualizări)
- Noua declarație unică (11.01.2024) (2.579 vizualizări)
- Modificare procedură Certificat de amânare la plată a TVA (03.01.2024) (1.638 vizualizări)
- Registrul achizițiilor de locuințe (03.01.2024) (2.108 vizualizări)



Întrebări şi răspunsuri recente
- Termenul de depunere al declarației 101 în anul 2022 (24.02.2022) (3.291 vizualizări)
- Prescripția dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale (16.12.2021) (4.118 vizualizări)
- Susținerea orală a contestației la actul administrativ fiscal (24.12.2020) (3.403 vizualizări)
- Ce este concordatul preventiv? (14.07.2020) (3.966 vizualizări)
- Cine poate fi expertul independent care poate întocmi planul de restructurare a obligațiilor bugetare? (09.07.2020) (6.400 vizualizări)






Abonare newsletter
Nume:
E-mail:


Ştiri financiare
- Bursele europene au închis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a deschis în creştere (09.04.2020)
- Bursele asiatice au închis în apreciere (09.04.2020)
- Euro s-a depreciat la 4,8278 lei (09.04.2020)
- ROBOR la trei luni a scăzut la 2,54% (09.04.2020)
- Bursele europene au deschis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au deschis în apreciere (09.04.2020)
- La mijlocul şedinţei, bursele asiatice erau în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a închis în creştere (09.04.2020)


Copyright ©2011-2025 Pandora Impex SRL.