|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Diminuare impozite cu costul caselor de marcat |
În Monitorul Oficial nr.659 din 24 iulie 2020, a fost publicată Legea nr.153 din 24 iulie 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru completarea Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activități.
Legea dă dreptul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, impozit pe veniturile microîntreprinderilor, impozit pe veniturile din activități independente și impozit specific unor activități (restaurante, terase, hoteluri) de a diminua impozitul datorat cu costul achiziției caselor de marcat, inclusiv al acelora achiziționate în anii 2018 și 2019.
Impozit pe profit
Cheltuielile cu casele de marcat vor fi cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil, dar vor putea fi scăzute din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul (anul) în care au fost puse în funcțiune. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul (atunci când impozitul este mai mic decât costul casei de marcat) se reportează în următorii 7 ani consecutivi.
Totodată, la data determinării impozitului pe profit pentru anul 2020, contribuabilii vor avea dreptul de a scădea din impozitul pe profit și costul caselor de marcat achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019, precum și al celor puse în funcțiune în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a prezentei legi, cu condiția ca la data achiziției respectivelor aparate de marcat contribuabilii să fi fost plătitori de impozit pe profit; costul acestor case de marcat va reprezenta sume asimilate cheltuielilor nedeductibile la calculul impozitului pe profit. Sumele care nu pot fi scăzute din impozitul pe profit (impozitul fiind mai mic decât costul caselor de marcat), se reportează în următorii 7 ani consecutivi.
Impozit pe veniturile microîntreprinderilor
Microîntreprinderile care achiziționează case de marcat scad costul acestora din impozit în trimestrul în care au fost puse în funcțiune, în limita impozitului datorat pentru trimestrul respectiv; sumele care nu sunt scăzute (atunci când impozitul este mai mic decât costul caseor de marcat) se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive.
Totodată, la data determinării impozitul micro pentru trimestrul 4 al anului 2020, contribuabilii pot scădea din impozit și costul de achiziție al caselor de marcat achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019, precum și al celor puse în funcțiune în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a prezentei legi, cu condiția ca la data achiziției respectivelor case de marcat contribuabilii să fi fost plătitori de impozit micro; costul de achiziție al acestor case de marcat se va adăuga la baza impozabilă pentru trimestrul 4 al anului 2020. Sumele care nu sunt scăzute din impozit se reportează în următoarele 28 de trimestre consecutive.
Impozit pe venit
Pentru contribuabilii care obțin venituri din activități independente, venitul net anual impozabil se determină prin însumarea tuturor veniturilor nete anuale, din care se deduce CAS datorată potrivit legii și la care se adaugă costul de achiziție al caselor de marcat; acești contribuabili pot scădea din impozitul datorat costul de achiziție al caselor de marcat.
Contribuabilii care datorează impozit pe veniturile din activități independente, la data determinării impozitului pe venit aferent anului 2020, adaugă la venitul net anual impozabil costul caselor de marcat achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, precum și în anul 2019; costul acestor case de marcat se scade din impozitul pe venit. Sumele care nu sunt scăzute se reportează în următorii 7 ani consecutivi.
Impozit specific unor activități
Contribuabilii obligați la plata impozitului specific care achiziționează case de marcat scad costul de achiziție aferent lor din impozitul specific în anul în care au fost puse în funcțiune, în limita impozitului specific datorat pentru anul respectiv. Sumele care nu sunt scăzute se reportează în următorii 7 ani consecutivi.
Contribuabilii care datorează impozit specific, la data determinării impozitului pentru anul 2020, scad din impozit și costul caselor de marcat achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019, precum și al celor puse în funcțiune în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a prezentei legi, cu condiția ca la data achiziției să fi fost plătitori de impozit specific. Sumele care nu sunt scăzute din impozit se reportează în următorii 7 ani consecutivi.
Luni, 25 mai 2020, termen limită pentru depunerea a nouă declarații fiscale
AJFP Teleorman amintește contribuabililor că 25 mai 2020 este termenul limită de depunere a următoarelor documente:
- formularul 100 "Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat";
- formularul 112 "Declarație privind obligația de plată a contribuției sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate";
- formularul 224 "Declarație privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obținute de persoane fizice care desfășoară activitate în România și de persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice și posturilor consulare acreditate în România";
- formularul 300 "Decont de taxă pe valoarea adăugată";
- formularul 301 "Decont special de taxă pe valoarea adăugată";
- formularul 307 "Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată";
- formularul 311 "Declarație privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art.316, alin.(11), lit.a)-e), lit.g) sau lit.h) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal";
- formularul 390 VIES ”Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare”;
- formularul 097 "Notificare privind aplicarea/încetarea aplicării sistemului TVA la încasare".
Data publicării: 27.07.2020 (4.025 vizualizări)
|
|
|