În articolul de mai jos, prezentăm aspectele fiscale referitoare la cota de TVA aplicabilă livrărilor de lentile de corecţie aeriene cu dioptrie şi, respectiv, livrărilor de lentile de contact cu dioptrie, precum şi accesoriilor acestora.
Reglementare
Potrivit art. 140 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 571/ 2003 privind Codul Fiscal, cu modificările si completările ulterioare, „cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare”.
Pct. 23 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul Fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, care precizează: „cota redusă de taxă de 9% prevăzută la art. 140 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal se aplică pentru protezele medicale şi accesoriile acestora, exclusiv protezele dentare care sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată, în condiţiile prevăzute la art. 141 alin. (1) lit. b) din Codul Fiscal”.
Definiţie
Proteza medicală este un dispozitiv medical destinat utilizării personale exclusive care amplifică, restabileşte sau înlocuieşte zone din ţesuturile moi ori dure, precum şi funcţii ale organismului uman; acest dispozitiv poate fi intern, extern sau atât intern, cât şi extern. Accesoriul unei proteze este un articol care este prevăzut în mod special de către producător pentru a fi utilizat împreună cu proteza medicală, în sensul aplicării cotei reduse de TVA de 9% - pct. 23 alin. (4) Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul Fiscal.
Tratament fiscal
1. Lentilele de corecţie aeriene cu dioptrie şi, respectiv, lentilele de contact cu dioptrie se încadrează în categoria protezelor medicale, astfel cum sunt definite acestea din punct de vedere al legislaţiei în domeniul TVA la pct. 23 alin. (4) din Norme şi prin urmare, pentru livrarea acestora se aplică cota redusă de TVA de 9% în conformitate cu art. 140 alin. (2) lit. c) din Codul Fiscal.
2. Ramele de ochelari se cuprind în categoria accesoriilor protezelor medicale, astfel cum sunt definite acestea din punct de vedere al legislaţiei în domeniul TVA la pct. 23 alin. (4) din Norme, şi implicit sub incidenţa cotei reduse de TVA de 9%, numai în măsura în care sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, destinate specific pentru susţinerea lentilelor de corecţie aeriene cu dioptrie.
Documentul care atestă că ramele de ochelari sunt dispozitive medicale cu marcaj CE este declaraţia de conformitate a producătorului, în care se precizează conformitatea dispozitivului medical cu Directiva 93/42/CEE privind dispozitivele medicale, transpusă prin Hotărârea Guvernului nr. 54/2009 privind condiţiile introducerii pe piaţă a dispozitivelor medicale.
Prin urmare, persoana care comercializează rame de ochelari poate aplica cota redusă de TVA de 9% dacă deţine documentul care atestă că ramele de ochelari sunt dispozitive medicale cu marcaj CE, sau o copie de pe acest document.
3. Referitor la soluţiile folosite pentru dezinfectarea, curăţarea, clătirea sau, după caz, hidratarea lentilelor de contact, precizăm faptul că în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 54/2009, privind condiţiile introducerii pe piaţă a dispozitivelor medicale acestea sunt dispozitive medicale cuprinse în clasa IIb. În instrucţiunile de utilizare ale acestor dispozitive medicale (soluţii pentru lentilele de contact), emise de producător, existente la nivelul Compartimentului Reglementare Dispozitive Medicale, se menţionează că acestea se utilizează pentru întreţinerea lentilelor de contact fără a se face referire la lentilele de contact medicale sau cosmetice. Prin urmare, pentru aceste soluţii nu se poate aplica cota redusă de TVA de 9% întrucât nu se poate face dovada că pot fi destinate specific pentru lentilele de contact cu dioptrie şi prin urmare nu se poate face dovada că intră în categoria accesoriilor protezelor medicale.
Data publicării: 27.03.2013 (1.389 vizualizări)
|