Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează că, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 323/4.06.2013, a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Finanţelor Publice nr. 688/2013 privind componenţa şi funcţionarea Comisiei fiscale centrale.
În articolul de mai jos, prezentăm principalele atribuţii ale Comisiei fiscale centrale.
Comisia fiscală centrală funcţionează la nivelul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi are ca responsabilităţi elaborarea deciziilor cu privire la aplicarea unitară a prevederilor Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, a legislaţiei subsecvente acestora, precum şi a legislaţiei care intră în sfera de aplicare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Comisia fiscală centrală este coordonată de secretarul de stat din MFP care răspunde de politicile şi legislaţia fiscală iar deciziile emise de aceasta se aprobă prin ordin al ministrului Finanţelor Publice.
Activitatea de aplicare unitară a legislaţiei fiscale de către Comisia fiscală centrală, se exercită prin emiterea unor decizii:
- în cazul aplicării neunitare a prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală;
- când există puncte de vedere divergente, formulate de două sau mai multe direcţii de specialitate din MFP şi ANAF, cu privire la interpretarea sau aplicarea prevederilor menţionate;
- în cazul soluţionării conflictelor de competenţă apărute între organe fiscale care nu sunt subordonate unui organ ierarhic comun, prin emiterea de decizii de stabilire a organului fiscal competent.
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei fiscale centrale
Comisia fiscală centrală este compusă din 7 membri, desemnaţi de MFP şi ANAF, cu drept de vot în cadrul şedinţelor. Aceasta se completează cu încă 5 membri, respectiv reprezentanţii structurilor asociative ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi consiliilor judeţene din România, precum şi reprezentantul desemnat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în cazul dezbaterii cauzelor ce reprezintă conflicte de competenţă privind administrarea creanţelor bugetelor locale.
La lucrările comisiei vor participa în calitate de invitaţi permanenţi, cu rol consultativ, directorii generali ai Direcţiei generale de metodologii fiscale, îndrumare şi asistenţă a contribuabililor, Direcţiei generale de soluţionare a contestaţiilor, Direcţiei generale coordonare inspecţie fiscală, Direcţiei generale de reglementare a colectării creanţelor bugetare şi Direcţiei generale proceduri pentru administrarea veniturilor, din cadrul ANAF.
Comisia adoptă, prin decizii, soluţii privind aplicarea unitară a prevederilor legale (sau respinge soluţiile propuse), care se aprobă prin ordin al ministrului Finanţelor Publice şi se publică în Monitorul Oficial, Partea I.
Deciziile prin care se soluţionează conflictele de competenţă şi deciziile având caracter individual nu se aprobă prin ordin al ministrului Finanţelor Publice şi nu se publică în Monitorul Oficial, fiind însă obligatorii pentru structurile MFP sau alte autorităţi. Acestea se comunică organelor fiscale aflate în conflict, precum şi contribuabilului conform prevederilor Codului de Procedură Fiscală.
Deciziile de aplicare unitară a legislaţiei fiscale, emise de Comisie, nu au impact asupra actelor administrative rămase definitive şi irevocabile în sistemul căilor de atac şi nu au valoare de date suplimentare, respectiv informaţii, documente sau alte înscrisuri obţinute ca urmare a unor controale încrucişate, inopinate ori comunicate organului fiscal de către organele de urmărire penală sau de alte autorităţi publice ori obţinute în orice mod de organele de inspecţie, de natură să modifice rezultatele inspecţiei fiscale anterioare.
Soluţiile adoptate prin decizii ale Comisiei şi aprobate prin ordin al ministrului Finanţelor Publice sunt aplicabile de la data intrării în vigoare a actului normativ avut în vedere la soluţionarea fiecărei speţe.
Data publicării: 10.06.2013 (2.122 vizualizări)
|