|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Aspecte fiscale referitoare la darea în plată |
Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.32/2016 pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial nr.488/30.06.2016, au fost reglementate aspectele fiscale referitoare la darea în plată, astfel:
- Se introduc precizări cu privire la neimpozitarea, în situaţia transferului proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice, prin prima dare în plată efectuată în condiţiile Legii nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Reglementare: art.111, alin.(2), lit.e) din Codul fiscal.
- Nu se datorează impozit la prima dare în plată de către debitori, codebitori, coplătitori, garanţi personali sau ipotecari ai debitorului, în cazul în care prin operaţiunea de dare în plată se transferă dreptul de proprietate imobiliară din patrimoniul personal al acestora.
- Aceste persoane fizice beneficiază de neimpozitare o singură dată, pentru prima operaţiune de dare în plată, indiferent de calitatea pe care acestea o au într-o altă operaţiune de dare în plată efectuată în condiţiile prevederilor Legii nr.77/2016.
- Pentru identificarea primei operaţiuni de dare în plată, se înfiinţează la nivelul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România Registrul naţional notarial de evidenţă a actelor de dare în plată prevăzut de Legea nr.77/2016, denumit RNNEADP, în care se inscriu actele autentificate de notarul public şi hotărârile judecătoreşti de dare în plată emise în conformitate cu prevederile Legii nr.77/2016. RNNEADP este administrat de Centrul Naţional de Administrare a
Registrelor Naţionale Notariale (CNARNN - Infonot).
- În cazul în care darea în plată se face prin notarul public, persoanele fizice solicită acestuia un certificat eliberat de CNARNN care să ateste faptul că nu s-a mai înregistrat niciun alt act de dare în piată potrivit Legii nr.77/2016, până la data autentificării actului de dare în plată de către acesta.
Notarii publici care autentifică acte de dare în plată potrivit Legii nr.77/2016 au obligaţia să le transmită la RNNEADP în aceeaşi zi, în vederea înregistrării lor, cu evidenţierea distinctă a persoanelor fizice care au calitatea de parte în actul de dare în plată.
- În cazul în care darea în plată se face pe cale judecătorească, persoanele fizice au obligaţia transmiterii unui exemplar al hotărârii judecătoreşti definitive la CNARNN, în termen de 30 de zile de la data comunicării hotărârii, în vederea înregistrării acesteia în RNNEADP.
În această situaţie, pentru a beneficia neimpozitare, persoanele fizice au obligaţia depunerii unei cereri la organul fiscal competent, în termen de 90 de zile de la data comunicării hotărârii judecătoreşti, sub sancţiunea decăderii, la care să anexeze certificatul eliberat de CNARNN, din care să rezulte faptul că hotărârea judecătorească definitivă s-a înregistrat în RNNEADP şi nu s-a mai înregistrat niciun alt act de dare în plată potrivit Legii nr.nr.77/2016.
Data publicării: 13.07.2016 (1.632 vizualizări)
|
|
|