|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Aspecte actuale privind stabilirea perioadelor fiscale şi a regimurilor de impunere |
În documentarul de mai jos, redactat de DGRFP Braşov, regăsiţi termene scadente pentru depunerea unor formulare al căror scop este stabilirea sau declararea perioadelor fiscale sau regimurilor de impozitare care vor fi utilizatede contribuabili pentru declarararea şi plata impozitelor, taxelor şi/sau contribuţiilor, în anul în curs.
Pentru stabilirea perioadei fiscale sau a regimului de impozitare a veniturilor/profitului, în funcţie de criterii precum tipul contribuabilului (persoană fizică/juridică, asociere fără personalitate juridică), cifra de afaceri/veniturile brute ale contribuabilului, numărul de salariaţi, natură operaţiunilor efectuate de acesta, în anul anterior şi în cel în curs, sau opţiunile acestuia, potrivit legii, contribuabilii se pot afla în una din situaţiile în care trebuie să depună declaraţii de menţiuni, prin care aduc la cunoştinţă organului fiscal competent diverse modificări ulterioare ale datelor din declaraţiile de înregistrare fiscală.
Aceste modificări, potrivit art. 77 din Codul de procedură fiscală, trebuie aduse la cuno9tinta organului fiscal în termen de 30 de zile de la data producerii.
Potrivit art. 68 din actul normativ menţionat, precum şi art. 181, alin. (1) pct. 2 din Legea nr. 134 / 2010, privind Codul de procedura civilă, termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează: când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte.
De exemplu, întrucât data de 31 ianuarie 2015 este într-o zi nelucratoare (sâmbătă) termenul pentru aceste obligaţii fiscale declarative se prelungeşte până în prima zi lucrătoare următoare, luni, 2 februarie 2015. Până la acest termen se depun:
În ceea ce priveşte impozitul pe salarii şi contribuţiile sociale aferente:
- declaraţie de menţiuni formular 010/070, de către plătitorii de venituri din salarii şi asimilate salariilor care, conform art. 58 alin. (2) din Codul fiscal, au obligaţia declarării şi plăţii trimestriale a impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale cuprinse în D112, dar optează pentru declararea şi plată lunară a acestor obligaţii sau pentru schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna, de către plătitorii de venituri din salarii şi asimilate salariilor care au obligaţia declarării şi plăţii lunare a impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale cuprinse în D112, întrucât nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 58 alin. (2) din Codul fiscal pentru declararea şi plată trimestrială a acestor obligaţii;
În ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată:
- declaraţie de menţiuni formular 010, de către persoanele impozabile care, în anul fiscal 2014, au avut obligaţii declarative lunare la TVA, dar au realizat în cursul anului 2014 o cifră de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere de până la 100.000 de euro şi care că nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în anul 2014, în vederea înregistrării în vectorul fiscal, pentru anul fiscal 2014, a obligaţiei declarative trimestriale a TVA sau de către persoanele impozabile care, în anul fiscal 2014, au avut obligaţii declarative trimestriale la TVA, dar au realizat în cursul anului 2014 o cifră de afacer i din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere de peste 100.000 de euro inclusiv, în vederea înregistrării în vectorul fiscal, pentru anul fiscal 2015, a obligaţiei declarative lunare a TVA;
În ceea ce priveşte impozitul pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor:
- formularul 010, de către persoanele juridice care în anul 2014 au fost plătitoare de impozit pe profit şi veniturile realizate nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro şi îndeplinesc şi celelalte condiţii prevăzute la art. 112^1, pentru schimbarea sistemului de impozitare de la impozit pe profit la impozitul pe veniturile microintreprinderilor sau de către persoanele juridice care în anul 2014 au fost plătitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pentru schimbarea sistemului de impozitare de la impozitul pe veniturile microintreprinderilor la impozit pe profit, dacă fie veniturile realizate au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro în cursul lunii decembrie 2014, fie au realizat venituri din consultanţă în cursul lunii decembrie 2014;
- depunerea formularului 012 "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitul ui pe profit", de către contribuabilii care optează pentru declararea şi plată impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Opţiunea este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi. Ieşirea din sistemul anual de declarare şi plată a impozitului pe profit se efectuează la începutul anului fiscal pentru care se solicită aplicarea sistemului trimestrial, până la data de 31 ianuarie inclusiv.
În ceea ce priveşte impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii:
- depunerea formularului 220 "Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit" de către: persoanele fizice care începând cu anul fiscal 2015 optează pentru determinarea venitului net în sistem real pe baza datelor din contabilitate , care: în anul 2014 au fost impozitate la normă de venit, în anul 2014 au obţinut venituri din închirieri impozitate pe bază cotei forfetare de cheltuieli sau obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, impozitate pe bază cotei forfetare de cheltuieli. Opţiunea este obligatorie 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă de 2 ani dacă nu se solicită revenire a la normă de venit/cotă forfetara de cheltuieli în cazul veniturilor din închirieri şi din drepturi de proprietate intelectuală. Persoanele fizice care în anul 2014 au fost impozitate la normă de venit şi au înregistrat un venit brut mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal 2015 sunt obligaţi pentru determinarea venitului net în sistem real pe bază datelor din contabilitate.
- depunerea formularului 220 "Declaraţie privind venitul estimat/normă de venit" de către contribuabilii care solicită revenirea la impozitarea pe bază normei de venit, la încheierea perioadei de 2 ani consecutivi în care au optat pentru determinarea venitului net în sistem real pe bază datelor din contabilitatea în partidă simplă.
- depunerea formularului 220 "Declaraţie privind venitul estimat/normă de venit" de către persoanele fizice care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţele proprietate personală având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 - 5 camere inclusiv, datorând un impozit pe venitul stabilit că normă anuală de venit sau de către persoanele fizice care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţele proprietate personală având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 - 5 camere inclusiv, care optează pentru determinarea venitului net în sistem real pe bază datelor din contabilitatea în partidă simplă.
- depunerea formularului 600 "Declaraţie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii" de către persoanele fizice autorizate (inclusiv în treprinderile individuale şi membrii întreprinderilor familiale), cele care desfăşoară profesii libere, persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală la care impozitul pe venit se determină pe bază datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă, în vederea stabilirii obligaţiilor de plată privind contribuţia de asigurări sociale.
Nu au obligaţia depunerii formularului 600 contribuabilii al căror venit net realizat în anul 2014 (pentru cei impuşi în sistem real)/ valoarea lunară a normelor de venit aferente anului 2015 (pentru cei impuşi la normă)/ venitul net estimat în anul 2015 (dacă 2015 este anul începerii activităţii), după caz, este sub nivelul minim de 35% din câştigul salarial mediu brut prevăzut în legea bugetului asigurărilor sociale de stat (35%x2415 lei = 845 lei/luna, respectiv 10.140 lei/an).
De asemenea, nu au această obligaţie persoanele care sunt salariaţi / asiguraţi în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii / pensionari.
Data publicării: 17.02.2015 (2.092 vizualizări)
|
|
|