Acasă  | Articole  | Întrebări și răspunsuri  | Calculator salarii  | Profesioniști contabili  | Experți contabili judiciari  | Informații fiscale  | Contact 




Legături utile
- Calendarul obligaţiilor fiscale în 2022
- Codul fiscal cu norme 2016 actualizat în 2023
- Codul de procedură fiscală 2016 actualizat în 2023
- Legea contabilităţii republicată

- Convenţii de evitare a dublei impuneri

- Ministerul Finanţelor
- ANAF

- Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România

Nou!
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!

Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa. Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!

Aprobarea procedurilor privind evaluarea riscului fiscal TVA


În Monitorul Oficial nr.286 din 22 martie 2021, a fost publicat Ordinul președintelui ANAF nr.393 din 15 martie 2021 pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art.316, alin.(12), lit. e) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316, alin.(12), lit.e) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat potrivit art.316, alin.(11), lit.h) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Prin ordin se aprobă 3 proceduri:
A) Procedura privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art.316, alin.(12), lit.e) din Codul fiscal.
B) Procedura de înregistrare, la cerere, în scopuri de TVA potrivit art.316, alin.(12), lit.e) din Codul fiscal.
C) Procedura de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA a persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat potrivit art.316, alin.(11), lit.h) din Codul fiscal.

A. Procedură privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art.316, alin.(12), lit.e) din Codul fiscal

Procedura vizează societățile comerciale înființate potrivit Legii societăților comerciale nr.31/1990 și care solicită reînregistrarea în scopuri de TVA urmare a anulării acestei înregistrării de către ANAF în baza procedurii de evaluare a intenției și capacității de a desfășura activități economice sau în baza procedurii de evaluare a riscului fiscal.

Persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA trebuie să depună la ANAF cererea de înregistrare în scopuri de TVA (Formular 099).

Solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA este respinsă de compartimentul de specialitate dacă:
a) asociații/administratorii persoanei impozabile, astfel cum sunt definiți la pct.5, alin.(1), sau persoana impozabilă însăși au/are înscrise(ă) în cazierul fiscal infracțiuni și/sau faptele prevăzute la art.4, alin.(4), lit.a) din Ordonanța Guvernului nr.39/2015, aprobată cu modificări prin Legea nr.327/2015, cu modificările și completările ulterioare;
b) persoana impozabilă care solicită înregistrarea potrivit art.316, alin.(12), lit.e) din Codul fiscal se regăsește într-o altă situație de anulare a înregistrării în scopuri de TVA dintre cele prevăzute la art.316, alin.(11), lit.a), c)-e) din Codul fiscal.

În situația în care se constată că nu există motive de respingere, compartimentul de specialitate transmite solicitarea de înregistrare către compartimentul de evaluare, în vederea evaluării riscului fiscal.

Evaluarea riscului se face având în vedere criteriile prevăzute în anexele 5 sau 6 din normele metodologice la Codul fiscal. Fiecărui criteriu în anexele nr.5 și 6 la normele metodologice îi corespunde un punctaj negativ. Punctajul final care determină nivelul riscului fiscal se calculează prin însumarea punctajelor aferente fiecărui criteriu de risc la care se adaugă 100 de puncte. Persoana impozabilă prezintă risc fiscal ridicat dacă punctajul obținut este mai mic de 51 de puncte.

Pentru persoanele cu risc fiscal mic (punctaj mai mare sau egal cu 51) compartimentul de evaluare intocmeste un referat care cuprinde propunerea de aprobare a solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA.

Pentru persoanele cu risc fiscal mare (punctaj mai mic de 51) compartimentul de evaluare solicită audierea acestora și/sau o cercetare a organelor de control. Dacă și în urma acestor proceduri riscul se menține mare, se propune respingerea cererii de reînregistrare.

Soluționarea solicitării de înregistrare în scopuri de TVA se finalizează prin emiterea deciziei de aprobare/respingere a înregistrării în scopuri de TVA, în termenul prevăzut la art.77 din Codul de procedură fiscală (45 de zile). Decizia va cuprinde, în concret, motivele de fapt și de drept care au stat la baza soluției adoptate.

Împotriva deciziei privind respingerea solicitării de înregistrare în scopuri de TVA se poate formula contestație la organul fiscal emitent, în termen de 45 de zile de la data comunicării.

B. Procedură de înregistrare, la cerere, în scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (12) lit. e) din Codul fiscal

Procedura vizează societățile comerciale înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, care au avut anulată înregistrarea în scopuri de TVA în temeiul art.316, alin.(11), lit.h) din Codul fiscal, în baza procedurii de evaluare a intenției și capacității de a desfășura activități economice în sfera de aplicare a TVA, respectiv în baza procedurii de evaluare a riscului fiscal, și care solicită reînregistrarea în scopuri de TVA.

Persoanele interesate depun cererea de înregistrare în scopuri de TVA potrivit prevederilor art.316, alin.(12), lit.e) din Codul fiscal (Formular 099).

După primirea cererii de înregistrare, corect completată, compartimentul de specialitate verifică dacă persoana impozabilă se încadrează în altă situație de anulare a înregistrării în scopuri de TVA prevăzută la art.316, alin.(11), lit.a), c)-e) din Codul fiscal.

Dacă persoana impozabilă se încadrează în altă situație de anulare a înregistrării în scopuri de TVA prevăzută la art.316, alin.(11), lit.a), c)-e) din Codul fiscal, cererea de înregistrare se respinge, după audierea contribuabilului. Persoana impozabilă poate depune o nouă cerere de înregistrare în scopuri de TVA de îndată ce remediază situația care a condus la respingerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA.

Dacă persoana impozabilă nu se încadrează în nicio altă situație de anulare a înregistrării în scopuri de TVA prevăzută la art.316, alin.(11), lit.a), c)-e) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate transmite cererea de înregistrare către compartimentul de evaluare, în vederea aplicării procedurii de evaluare a riscului fiscal. Ca urmare a aplicării procedurii, compartimentul de evaluare întocmește referatul motivat care cuprinde propunerea de aprobare sau respingere a solicitării de înregistrare în scopuri de TVA, în baza căruia compartimentul de specialitate întocmește proiectul de decizie prin care se aprobă sau, după caz, se respinge solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA.

Împotriva deciziilor se poate formula contestație la organul fiscal emitent, în conformitate cu dispozițiile art. 272 alin. (6) din Codul de procedură fiscală, în termen de 45 de zile de la data comunicării.

C. PROCEDURĂ de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA a persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat potrivit art.316, alin. (11), lit.h) din Codul fiscal

Organul fiscal anulează, din oficiu, în temeiul art.316, alin.(11), lit.h) din Codul fiscal, înregistrarea în scopuri de TVA dacă persoana impozabilă, societate comercială înființată în baza Legii societăților nr.31/1990, prezintă risc fiscal ridicat.

Procedura se aplică persoanelor impozabile care prezintă risc fiscal ridicat, în urma selecției efectuate, în mod automat, prin intermediul aplicației informatice dezvoltate la nivel central, în baza criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal prevăzute în anexa nr.6 la normele metodologice.

Criteriile pentru evaluarea riscului fiscal au alocat un punctaj negativ. Punctajul final care determină nivelul riscului fiscal se calculează prin însumarea punctajelor aferente fiecărui criteriu de risc la care se adaugă 100 de puncte. Persoana impozabilă prezintă risc fiscal ridicat dacă punctajul obținut este mai mic de 51 de puncte.

Înainte de luarea deciziei de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA, compartimentul de specialitate asigură exercitarea de către contribuabil a dreptului de a fi audiat.

Dacă persoana impozabilă prezintă în cadrul audierii date, informații, precum și documente care sunt de natură să determine modificarea nivelului riscului fiscal, compartimentul de evaluare întocmește un referat care cuprinde propunerea de menținere a calității de persoană înregistrată în scopuri de TVA.

Dacă persoana impozabilă nu prezintă în cadrul audierii date, informații, precum și documente sau datele, informațiile și documentele prezentate nu sunt de natură să determine modificarea nivelul riscului fiscal, compartimentul de evaluare întocmește un referat care cuprinde propunerea de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. Data anulării, din oficiu, a înregistrării în scopuri de TVA este data comunicării deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. Cu aceeași dată se anulează și certificatul de înregistrare în scopuri de TVA.

Dacă persoana impozabilă prezintă în cadrul audierii date, informații, precum și documente care au legătură cu cauza, dar care impun efectuarea unor verificări faptice și documentare ce pot determina modificarea nivelului riscului fiscal, compartimentul de evaluare transmite motivat solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA și documentația care a stat la baza analizei structurilor cu atribuții de control competente.


Data publicării: 26.03.2021 (1.893 vizualizări)


comentarii


Articole recente
- Modificare formular 208 (19.02.2024) (1.330 vizualizări)
- Modificare formular 100 (05.02.2024) (2.460 vizualizări)
- Noua declarație unică (11.01.2024) (2.415 vizualizări)
- Modificare procedură Certificat de amânare la plată a TVA (03.01.2024) (1.443 vizualizări)
- Registrul achizițiilor de locuințe (03.01.2024) (1.814 vizualizări)



Întrebări şi răspunsuri recente
- Termenul de depunere al declarației 101 în anul 2022 (24.02.2022) (3.160 vizualizări)
- Prescripția dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale (16.12.2021) (3.985 vizualizări)
- Susținerea orală a contestației la actul administrativ fiscal (24.12.2020) (3.281 vizualizări)
- Ce este concordatul preventiv? (14.07.2020) (3.874 vizualizări)
- Cine poate fi expertul independent care poate întocmi planul de restructurare a obligațiilor bugetare? (09.07.2020) (6.268 vizualizări)






Abonare newsletter
Nume:
E-mail:


Ştiri financiare
- Bursele europene au închis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a deschis în creştere (09.04.2020)
- Bursele asiatice au închis în apreciere (09.04.2020)
- Euro s-a depreciat la 4,8278 lei (09.04.2020)
- ROBOR la trei luni a scăzut la 2,54% (09.04.2020)
- Bursele europene au deschis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au deschis în apreciere (09.04.2020)
- La mijlocul şedinţei, bursele asiatice erau în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a închis în creştere (09.04.2020)


Copyright ©2011-2024 Pandora Impex SRL.