|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
Aplicaţia pentru înregistrarea în scop de TVA face victime |
Numărul firmelor înregistrate în scop de TVA în perioada februarie-aprilie 2015 a fost la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Firmele care au solicitat cod de TVA în această perioadă au fost verificate prin intermediul aplicaţiei informatice nou implementate în acest scop.
Astfel, după implementarea noii proceduri, 4.527 de societăţi au fost înregistrate în scop de TVA. Prin comparaţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de firme înregistrate a fost de 10.061, ceea ce reprezintă o diminuare cu circa 55%, reiese dintr-un comunicat al ANAF.
În acelaşi timp, 2.515 agenţi economici nu au îndeplinit criteriile aplicaţiei informatice şi au fost excluşi din sistem, fie automat, fie în urma verificărilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF). Verificare are loc după ce aplicaţia informatică plasează o firmă în categoria de risc mediu.
Dintre cele peste 2.500 de companii respinse, 2.111 sunt nou înfiinţate.
Totodată, 404 firme care desfăşurau deja activitate economică nu au primit codul de TVA în urma operaţiunii de reînregistrare.
Pe de altă parte, 1.063 de agenţi economici încadraţi la categoria de risc mediu au obţinut aprobarea înscrierii în scop de TVA sau neanularea codului de TVA după interviul desfăşurat conform procedurilor cu reprezentanţii ANAF.
”Informaţiile din bazele de date ale aplicaţiei care gestionează noua procedură de înregistrare în scopuri de TVA (intrată în vigoare începând cu luna februarie 2015) confirmă limitarea accesului pe piaţă a firmelor cu comportament evazionist şi a persoanelor implicate în reţelele de fraudă sau cu un comportament fiscal anterior contrar prevederilor legale manifestat în mod repetat”, precizează ANAF.
Fiscul analizează solicitarea unei companii de înregistrare în scop de TVA în funcţie de mai multe criterii. Printre cele mai importante criterii duc la refuzul înregistrării în scop de TVA se numără deţinerea, în prezent sau în trecut, de către administratorul firmei a calităţii de asociat sau administrator în societăţi cu risc fiscal ridicat (cu obligaţii fiscale neachitate; care au fost declarate inactive de Fisc, fără a fi reactivate ulterior; aflate în inactivitate temporară la registrul comerţului; lichidate sau radiate), dar şi instabilitatea sediului social.
”Fiecare criteriu are un punctaj diferit. Astfel, în unele cazuri, îndeplinirea a două criterii cu punctaj mare duce la refuzul înregistrării în scop de TVA la fel că în situaţia în care solicitantul îndeplineşte trei sau patru criterii cu un punctaj mai mic per criteriu”, explică ANAF în comunicatul citat.
În urma analizei, solicitantul poate fi plasat în grupa de risc mare sau mediu, ceea ce conduce la eliminarea directă (risc mare) sau la parcurgerea unui interviu cu reprezentanţii ANAF (risc mediu) pentru a oferi lămuririle necesare.
Data publicării: 02.06.2015 (2.512 vizualizări)
|
|
|