|
Nou! |
Am lansat un site de infomaţii fiscale despre contribuabilii din România la adresa firme.consultanti.ro. Vă aşteptăm!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa.
Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!
|
7 mari probleme pe care Codul fiscal le are de rezolvat |
Proiectul noului Cod fiscal a avut ca obiectiv major relaxarea fiscalităţii alături de simplificarea reglementărilor actuale. Cu toate acestea, modificările introduse în ultimul an, cele mai multe de la o lună la alta, nu au făcut decât să agite mediul de afaceri şi să menţină acelaşi mediu tulbure în ce priveşte interpretarea corectă a legislaţiei.
Gabriel Biriş, expert în fiscalitate şi partener al companiei Biriş Goran, a declarat, potrivit cursdeguvernare.ro, că în opinia sa noul Cod fiscal reprezintă "un mare pas înainte", dar mai are nevoie de unele ajustări pe care le redăm mai jos:
1. O altă plafonare a bazei de calcul pentru contribuţiile sociale. Biriş consideră astfel că s-ar vedea rezultate mult mai bune privind descurajarea muncii "la negru" dacă obligaţia de plată a contribuţiilor sociale ar fi plafonata mai jos decât 5 salarii medii pe economie, cât este prevederea actuală, şi s-ar datora pe toate veniturile din muncă, indiferent de forma în care acestea sunt obţinute.
2. În ce priveşte impozitul pe profit, acesta consideră că ar fi foarte utilă o consolidare fiscală astfel încât să fie stimulată formarea de companii tip holding.
3. De asemenea, la impozitul pe venit ar trebui eliminat impozitul reţinut la sursă pentru colectarea deşeurilor - în practică aici se regăseşte una dintre sursele de evaziune fiscală.
4. În ce priveşte TVA-ul, recomandarea expertului în fiscalitate e de extindere la maximum a măsurii de taxare inversă, prevăzută a se aplica numai asupra tranzacţiilor cu clădiri, părţi de clădire sau terenuri. Măsura ar avea că efect creşterea gradului de colectare al TVA.
5. La capitolul impozite şi taxe locale ar trebui reduse cotele suplimentare care sunt atributul autorităţilor locale. Un maximum de 500% peste procentele admise de Codul fiscal este prea mult.
6. La impozitul pe clădiri, un pas înainte a fost făcut prin eliminarea distorsiunilor care vizau persoanele fizice şi cele juridice, dar păstrarea sistemului de impozitare pentru clădiri nerezidenţiale, care se face la valoare de inventar, nu stimulează investiţiile de calitate şi nici nu oferă predictibilitate.
7. La impozitul auto nu s-a schimbat nimic, deci distanţa valorică dintre categoriile de motoare va contribui în continuare la fenomenul de "bulgarizare" al şoselelor româneşti.
Data publicării: 08.06.2015 (2.461 vizualizări)
|
|
|