Pagina principală  | Articole  | Întrebări şi răspunsuri  | Calculator salarii  | Profesionişti contabili  | Experţi contabili judiciari  | Contact 




Legături utile
- Calendarul obligaţiilor fiscale în 2022
- Codul fiscal cu norme 2016 actualizat în 2023
- Codul de procedură fiscală 2016 actualizat în 2023
- Legea contabilităţii republicată

- Convenţii de evitare a dublei impuneri

- Ministerul Finanţelor
- ANAF

- Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România

Nou!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa. Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!

Precizări MFP privind înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor fizice şi taxarea inversă pentru unele livrări


În vederea aplicării unitare a prevederilor Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor fizice care sunt persoane impozabile în sensul TVA şi care desfăşoară mai multe tipuri de activităţi economice, precum şi la aplicarea taxării inverse pentru livrarea de cereale şi plante tehnice, inclusiv seminţe oleaginoase şi sfeclă de zahăr, Ministerul Finanţelor Publice a emis Circulara nr.691736/2016, prin care aduce următoarele precizări:

I. În ceea ce priveşte înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor fizice care sunt persoane impozabile din punct de vedere al TVA şi care desfăşoară mai multe tipuri de activităţi economice

Persoana impozabilă este definită în sensul TVA, potrivit art.269, alin.(1) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), ca fiind orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.

Potrivit art.266, alin.(1), pct.4 din Codul fiscal "activitate economică are înţelesul prevăzut la art.269, alin.(2). Atunci când o persoană desfăşoară mai multe activităţi economice, prin activitate economică se înţeleg toate activităţile economice desfăşurate de aceasta;"

În ceea ce priveşte noţiunea de "activitate economică", aceasta este definită la art.269, alin.(2) din Codul fiscal ca incluzând activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor liberale sau asimiliate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Astfel, în cazul persoanelor fizice trebuie determinat în primul rând dacă sunt persoane impozabile, context în care subliniem că trebuie avute în vedere şi dispoziţiile pct.4 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VII din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.1/2016, cu modificările şi completările ulterioare (norme), care detaliază între altele posibilele situaţii în crae se poate regăsi din punct de vedere al TVA persoană fizică ce realizează operaţiuni imobiliare, şi cuprind o serie de exemple menite să faciliteze aplicarea prevederilor art.269 din Codul fiscal.

Totodată, este important de determinat şi dacă persoana fizică ce acţionează în calitate de persoană impozabilă desfăşoară mai multe tipuri de activităţi economice, situaţie în care acestea trebuie analizate în considerarea ansamblului lor şi nu pentru fiecare operaţiune în parte. De exemplu, faptul că o persoană fizică desfăşoară mai multe categorii de activităţi sau realizează o anumită operaţiune în mod ocazional, pe lângă alte tipuri de operaţiuni efectuate cu caracter de continuitate, este o dovadă a varietăţii operaţiunilor pe care activitatea economică a unei persoane o poate înregistra.

Astfel, atât timp cât una sau mai multe operaţiuni nu sunt excluse în mod expres din sfera TVA şi sunt realizate de o persoană impozabilă, respectiva operaţiune/respectivele operaţiuni trebuie considerate ca înscriindu-se în ansamblul activităţii economice realizate de acea persoană impozabilă. În acest sens, considerăm relevante inclusiv raţionamentul şi hotărârea CJUE în cauza C-62/12 Kostov, din care reiese că o persoană fizică ce este deja persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA pentru activităţile sale (în cauza invocată era vorba de executor judecătoresc independent) trebuie considerată persoană impozabilă pentru orice altă activitate economică în sensul TVA (cum ar fi intermedierea în livrarea unui bun imobil), chiar şi în cazul în care aceasta activitate este exercitată în mod ocazional.

În concluzie, activităţile economice desfăşurate de o persoană fizică trebuie analizate din punct de vedere al TVA în ansamblul lor, astfel cum rezultă şi din prevederile art.266, alin.(1), pct.4 din Codul fiscal. Aceste aspecte sunt relevante din mai multe perspective, precum:
- în scopul determinării cifrei de afaceri care serveşte drept referinţă pentru calculul plafonului de scutire prevăzut la art.310 din Codul fiscal în sensul în care, la stabilirea acesteia se iau în calcul toate activităţile economice realizate de persoană fizică şi care se includ în cifră de afaceri potrivit alin.(2) al art.310 din Codul fiscal;
- atribuirea unui singur cod de înregistrare în scopuri de TVA potrivit prevederilor art.316 din Codul fiscal, pentru toate activităţile desfăşurate de persoana fizică în calitate de persoană impozabilă.

- De exemplu, o persoană fizică impozabilă, înregistrată în sensul TVA, desfăşoară mai multe tipuri de activităţi, respectiv activităţi de expertiză contabilă, dar şi activităţi în calitate de expert evaluator sau practician în insolvenţă şi, de asemenea, obţine ocazional venituri din intermediere în vânzarea de bunuri imobile. Activitatea economică a persoanei impozabile este constituită din totalitatea activităţilor impozabile ale respectivei persoane astfel încât, în scopuri de TVA, pentru toate categoriile de operaţiuni se utilizează acelaşi cod de TVA atribuit persoanei impozabile. Nu se atribuie mai multe coduri de înregistrare în scopuri de TVA în funcţie de fiecare categorie de operaţiuni realizate de persoana respectivă, fiind vorba despre una şi aceeaşi aceeaşi persoană impozabilă;

- Un alt exemplu ar fi cazul unei persoane fizice care a dobândit calitate de consultant fiscal şi care este înregistrată fiscal pentru desfasuararea activităţii de consultanţă fiscală. Dacă această persoană va obţine şi calitatea de expert contabil sau de expert evaluator, desfăşurând şi astfel de activităţi, nu i se va atribui un alt cod de înregistrare în scopuri de TVA pentru partea de activitate desfăşurată de respectiva persoană în calitate de expert contabil sau expert evaluator. La calculul plafonului de 220.000 lei prevăzut la art.310 din Codul fiscal sunt avute în vedere toate activităţile economice realizate de respectiva persoană iar, în cazul depăşirii plafonului de scutire, se va atribui un singur cod de înregistrare în scopuri de TVA pentru ansamblul activităţilor economice efectuate în calitate de persoană impozabilă.

În situaţia în care aceleiaşi persoane impozabile i-au fost atribuite în mod eronat mai multe coduri de înregistrare în scopuri de TVA, organul fiscal competent anulează, la cererea contribuabilului sau din oficiu, acele coduri de înregistrare în scopuri de TVA atribuite în mod eronat, astfel încât persoana impozabilă să rămână cu un singur cod de înregistrare în scopuri de TVA valabil, pentru efectuarea tuturor activităţilor economice.

Pentru anularea codurilor de înregistrare în scopuri de TVA, atribuite eronat, se aplică în mod similar procedura de îndreptare a erorilor materiale privind înregistrarea în scopuri de TVA, în vederea anulării certificatelor de înregistrare în scopuri de TVA emise din eroare.

La data anulării codurilor de înregistrare în scopuri de TVA atribuite eronat, organul fiscal preia, în evidenţa fiscală aferentă codului de înregistrare în scopuri de TVA rămas valabil, soldurile (pozitive sau negative) aferente ultimei perioade fiscale pentru care au fost utilizate codurile anulate. Soldul negativ de TVA nesolicitat la rambursare prin ultimul decont de TVA depus pentru codul anulat poate fi preluat de persoana impozabilă în decontul de TVA aferent perioadei fiscale următoare, care se depune utilizând codul de înregistrare în scopuri de TVA rămas valabil.

II. Referitor la aplicarea taxării inverse pentru livrarea de cereale şi plante tehnice, inclusiv seminţe oleaginoase şi sfeclă de zahăr

Potrivit prevederilor art.331, alin.(2), lit.c) din Codul fiscal, se aplică taxarea inversă pentru livrarea de cereale şi plante tehnice, inclusiv seminţe oleaginoase şi sfeclă de zahăr, care nu sunt în principiu destinate ca atare consumatorilor finali. Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzătoare acestor bunuri.

În aplicarea acestor prevederi, codurile NC aferente cerealelor, plantelor tehnice, seminţelor oleaginoase şi sfeclei de zahăr, pentru care se aplică taxarea inversă conform art.331, alin.(2), lit.c) din Codul fiscal sunt enumerate la pct.109, alin.(7) din norme.

Prin urmare, prin norme s-au stabilit codurile NC aferente cerealelor şi plantelor tehnice considerate a nu fi în principiu destinate că atare consumatorilor finali, pentru care se aplică taxarea inversă dacă atât furnizorul, cât cumpărătorul, persoane impozabile înregistrate scopuri de TVA conform art.316 din Codul fiscal.

În concluzie, pentru livrarea în România a cerealelor, plantelor tehnice, seminţelor oleaginoase şi sfeclei de zahăr, ale căror coduri NC figurează în tabelul de la pct.109. alin.(7) din norme, se aplică taxarea inversă între persoanele înregistrate în scopuri de TVA conform art.316 din Codul fiscal, fără a fi necesară analiza naturii bunurilor în vederea stabilirii faptului că acestea pot sau nu fi consumate ca atare de consumatorul final.


Data publicării: 07.07.2016 (5.570 vizualizări)


comentarii


Articole recente
- Modificare formular 208 (19.02.2024) (878 vizualizări)
- Modificare formular 100 (05.02.2024) (2.023 vizualizări)
- Noua declarație unică (11.01.2024) (2.072 vizualizări)
- Modificare procedură Certificat de amânare la plată a TVA (03.01.2024) (1.074 vizualizări)
- Registrul achizițiilor de locuințe (03.01.2024) (1.436 vizualizări)



Întrebări şi răspunsuri recente
- Termenul de depunere al declarației 101 în anul 2022 (24.02.2022) (2.886 vizualizări)
- Prescripția dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale (16.12.2021) (3.707 vizualizări)
- Susținerea orală a contestației la actul administrativ fiscal (24.12.2020) (2.982 vizualizări)
- Ce este concordatul preventiv? (14.07.2020) (3.662 vizualizări)
- Cine poate fi expertul independent care poate întocmi planul de restructurare a obligațiilor bugetare? (09.07.2020) (5.951 vizualizări)






Abonare newsletter
Nume:
E-mail:


Ştiri financiare
- Bursele europene au închis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a deschis în creştere (09.04.2020)
- Bursele asiatice au închis în apreciere (09.04.2020)
- Euro s-a depreciat la 4,8278 lei (09.04.2020)
- ROBOR la trei luni a scăzut la 2,54% (09.04.2020)
- Bursele europene au deschis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au deschis în apreciere (09.04.2020)
- La mijlocul şedinţei, bursele asiatice erau în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a închis în creştere (09.04.2020)


Copyright ©2011-2024 Pandora Impex SRL.