Pagina principală  | Articole  | Întrebări şi răspunsuri  | Calculator salarii  | Profesionişti contabili  | Experţi contabili judiciari  | Contact 




Legături utile
- Calendarul obligaţiilor fiscale în 2022
- Codul fiscal cu norme 2016 actualizat în 2023
- Codul de procedură fiscală 2016 actualizat în 2023
- Legea contabilităţii republicată

- Convenţii de evitare a dublei impuneri

- Ministerul Finanţelor
- ANAF

- Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România

Nou!
Am înfiinţat un grup de discuţii pe Facebook în care veţi afla noutăţi contabile, veţi putea adresa întrebări şi veţi putea răspunde colegilor de profesie, împărtăşindu-vă experienţa. Adresa grupului este www.facebook.com/groups/grupcontabilitate/. Vă aşteptăm!

Dacă o firmă nu se înregistrează fiscal la timp ca plătitor de salarii, organul fiscal o ia în evidenţă din oficiu


Contribuabilii ce nu depun, în termenele prevăzute de legislaţia în vigoare, declaraţia de înregistrare fiscală ca plătitor de salarii sunt înregistraţi fiscal din oficiu sau la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale, se arată într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial şi care corelează o astfel de procedură cu prevederile noului sistem fiscal.

Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.2921/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu şi-a îndeplinit obligaţia de înregistrare fiscală, potrivit legii a apărut în Monitorul Oficial din 26.10.2016, Partea I, nr.850, dată de la care este in vigoare.

Potrivit normelor în vigoare, obligaţia înregistrării fiscale revine subiecţilor de drept fiscal ce intră într-un raport juridic fiscal, în vederea luării în evidenţă şi obţinerii codului de identificare fiscală.

Astfel, documentul publicat vizează persoanele fizice şi firmele, precum şi entităţile fără personalitate juridică şi sediile secundare ale acestora care trebuie să se înregistreze ca plătitori de impozit pe salarii.

Totuşi, procedura înregistrării din oficiu nu se aplică, persoanelor fizice care deţin cod numeric personal şi sunt supuse impozitului pe venit, cu excepţia persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii liberale.

Concret, potrivit actului normativ amintit, există de acum două modalităţi prin care organul fiscal competent, prin compartimentele sale de specialitate, realizează înregistrarea fiscală a contribuabililor. Concret, este vorba despre:
- înregistrarea din oficiu, pe baza constatărilor compartimentelor cu atribuţii de administrare fiscală;
- înregistrarea la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale.

De altfel, în cazul în care înregistrarea din oficiu se realizează pe baza constatărilor compartimentelor fiscale responsabile sau a organelor de inspecţie fiscală, acestea întocmesc şi transmit o solicitare motivată, însoţită de copii de pe actele care au stat la baza formulării solicitării.

Dacă înregistrarea fiscală apare ca urmare a cererii formulate de o altă autoritate ce administrează creanţe fiscale, documentul prevede obligaţia transmiterii unei solicitări motivate de către respectiva autoritate organului fiscal competent, solicitare ce trebuie semnată de conducătorul autorităţii solicitante şi care va conţine atât dovada faptului că acel contribuabil a cărui înregistrare fiscală va fi solicitată este subiect al unui raport juridic fiscal, cât şi toate elementele de identificare ale acestuia, prin care se înţelege: denumire/nume şi prenume, adresă şi, după caz, cod numeric personal.

În cazul în care condiţiile de mai sus nu sunt îndeplinite, organul fiscal competent respinge cererea şi comunică autorităţii solicitante respingerea motivată a cererii.

Atunci când va fi înregistrat fiscal din oficiu, contribuabilul va fi informat de acest aspect prin intermediul unei notificări, semnate de conducătorul unităţii fiscale şi trimise în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală, notificare ca va reprezenta, totodată, şi o invitaţie în vederea audierii contribuabilului.

OPANAF nr.2921/2016 stabileşte şi situaţiile în care nu se întocmesc notificările către contribuabili. Mai exact, este vorba despre situaţiile în care înregistrarea din oficiu se face ca urmare a:
- constatărilor organelor de inspecţie fiscală;
- hotărârilor judecătoreşti definitive/definitive şi irevocabile transmise de instanţele judecătoresti, prin care se dispune înscrierea unor fapte în cazierul fiscal al persoanelor fizice nerezidente, neînregistrate fiscal în România.

Nu în ultimul rând, în cazul în care, în termenul prevăzut de notificare, contribuabilul depune declaraţia de înregistrare fiscală, procedura încetează prin referat motivat şi se face în baza declaraţiei acestuia.

Dacă însă contribuabilul nu se prezintă la organul fiscal competent în termenul prevăzut în notificare, instituţia întocmeşte un referat prin care propune înregistrarea fiscală a acestuia. În plus, o astfel de măsură trebuie luată şi în cazul în care, ulterior notificării primite, contribuabilul nu justifică, prin documentele depuse, sistarea procedurii de înregistrare fiscală.

În fine, înainte de comunicarea deciziei privind înregistrarea fiscală din oficiu sau la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale, organul fiscal verifică dacă contribuabilul vizat a depus declaraţie de înregistrare fiscală, după expirarea termenului prevăzut în notificare. În această situaţie, Fiscul propune desfiinţarea deciziei şi oprirea procedurii, prin intermediul unui referat.


Data publicării: 31.10.2016 (2.658 vizualizări)


comentarii


Articole recente
- Modificare formular 208 (19.02.2024) (873 vizualizări)
- Modificare formular 100 (05.02.2024) (2.016 vizualizări)
- Noua declarație unică (11.01.2024) (2.062 vizualizări)
- Modificare procedură Certificat de amânare la plată a TVA (03.01.2024) (1.063 vizualizări)
- Registrul achizițiilor de locuințe (03.01.2024) (1.429 vizualizări)



Întrebări şi răspunsuri recente
- Termenul de depunere al declarației 101 în anul 2022 (24.02.2022) (2.884 vizualizări)
- Prescripția dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale (16.12.2021) (3.703 vizualizări)
- Susținerea orală a contestației la actul administrativ fiscal (24.12.2020) (2.979 vizualizări)
- Ce este concordatul preventiv? (14.07.2020) (3.661 vizualizări)
- Cine poate fi expertul independent care poate întocmi planul de restructurare a obligațiilor bugetare? (09.07.2020) (5.943 vizualizări)






Abonare newsletter
Nume:
E-mail:


Ştiri financiare
- Bursele europene au închis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a deschis în creştere (09.04.2020)
- Bursele asiatice au închis în apreciere (09.04.2020)
- Euro s-a depreciat la 4,8278 lei (09.04.2020)
- ROBOR la trei luni a scăzut la 2,54% (09.04.2020)
- Bursele europene au deschis în creştere (09.04.2020)
- Indicii BVB au deschis în apreciere (09.04.2020)
- La mijlocul şedinţei, bursele asiatice erau în teritoriu pozitiv (09.04.2020)
- Wall Street a închis în creştere (09.04.2020)


Copyright ©2011-2024 Pandora Impex SRL.